Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Exeter, Montpellier, Glasgow, Leinster - locul 1 în sezonul regulat

london_irish_saracens.jpg

London Irish 14 Saracens 51
Saracens la un pas de un nou eseu în meciul cu London Irish
Image source: 
Petru CLEJ

Exeter Chiefs și Montpellier sunt câștigătoare ale sezonului regulat în campionatul Angliei la rugby - Aviva Premiership și respectiv Franței - Top 14, cu o rundă înainte de final. Guinness Pro 14 s-a încheiat, cele două serii fiind câștigate de Glasgow și Leinster.  

Runda a 21 -a, penultima din Aviva Premiership, a confirmat pe lângă echipa de pe locul întâi - Exeter - și pe cea de pe locul 2, Saracens, cele două beneficiind de avantajul terenului propriu în semifinalele play-off.

Campionii en titre, Exeter, au învins pe teren propriu, cu bonus ofensiv ca de obicei, pe Sale Sharks (cu Alexandru Țăruș rămas pe banca de rezerve tot meciul) cu 34 - 19, dar victoria s-a conturat mai greu decât o arată scorul.

Saracens și-au asigurat locul 2 și o semifinală acasă învingând cu 51 - 14 în deplasare pe London Irish, care era deja retrogradați, marcând șapte eseuri, între care cinci transformate după pauză, când scorul era de doar 16 - 14 în favoarea lor.

Celelalte două echipe calificate în semifinale sunt Wasps, care au învins cu 36 - 29 pe Northampton Saints, și Newcastle Falcons care au învins într-un final dramatic cu 25 - 23 pe Leicester Tigers în eplasare, aceștia din urmă ratând calificarea în semifinale pentru prima oară după 14 ani. 

În celelalte două partide, în derby-ul sud-vestului Angliei Bath a învins pe Gloucester în deplasare cu 43 - 20, în timp ce Worcester Warriors au învins pe Harlequins cu 44 - 13. 

În clasament pe locul 1 se află Exeter cu 80 de puncte urmați de Saracens cu 72, Wasps 66 și Newcastle 63.

Ultima rundă ce se va disputa sâmbătă 5 mai urmează să decidă ocupantele locurilor 3 și 4, Newcastle su Wasps, ele întâlnindu-se în meci direct pe terenul primei echipe.

Echipa clasată pe locul 3 va juca cu Saracens în timp ce cea de pe 4 va juca cu Exeter. 

Luptă acerbă în Franța

În Top 14 sunt două certitudini cu o rundă înainte de finalul sezonului regulat: Montpellier, care a învins cu 45 - 13 pe Pau, nu mai poate pierde locul în 1 și calificarea în semifinală, în timp ce Brive care a pierdut cu 22 - 30 la Paris în fața lui Stade Francais, e prima echipă retrogradată în Pro D2, locul său fiind luat în sezonul următor de USA Perpignan.

Montpellier 45 Pau 13Montpellier a învins pe Pau cu 45 - 13 și va juca semifinala play-off pe teren propriu

Racing 92 Paris a luat avantaj pentru ocuparea locului 2, care oferă de asemenea calificarea în semifinală, după victoria netă, 39 - 13, cu Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș) în deplasare, în timp ce Toulon, 59 - 13 cu Castres și Stade Toulousain, 19 - 14 cu La Rochelle, sunt calificate cel puțin în barajele play off, în care echipa clasată în finalul sezonului regulat pe locul 3 joacă acasă cu cea de pe locul 6, iar cea de pe 4 joacă acasă cu cea de pe 5, iar învingătoarele celor două meciuri joacă în semifinale cu primele două clasate în sezonul regulat.

În celelalte meciuri ale rundei a 25-a s-au înregistrat rezultatele: Agen 27 Clermont 17, Oyonnax (cu Valentin Ursache în linia a II-a) 39 Lyon 18.

În clasament pe locul I se află Montpellier cu 81, urmați de Racing 92 cu 75, Toulouse 74, Toulon 73, Lyon 66, Castres 64, La Rochelle șii Pau 62. Oyonnax e pe penultimul loc cu 39, cu trei puncte în urma lui Stade Francais. Ocupanta locului 13 joacă un meci de baraj cu echipa numărul 2 din Pro D2.

Guinness Pro 14 la final de sezon regulat   

Ultima rundă a sezonului regulat în Liga celto-italo-sud africană a fost aceea a derby-urilor regionale are au decis ierarhia finală și programul sferturilor de finală.

Edinburgh 24 Glasgow 19Edinburgh a câștigat derby-ul scoțian cu Glasgow și s-a calificat în sferturi de finală

În derby-ul scoțian Edinburgh a învins pe Glasgow cu 24 - 19 după un meci pasionant în timp ce în derby-ul italian Zebre a învins oarecum surprinzător pe Benetton cu 22 - 17, iar derby-ul sud african s-a încheiat cu victoria Toyota Cheetahs, 29 - 20 în deplasare cu Southern Kings.

În derby-urile irlandeze de asemenea rezultate surpriză: Connacht 47  Leinster 10 și Munster 24 Ulster 24, în timp ce în derby-urile galeze s-au înregistrat rezultatele: Cardiff Blues 23 Ospreys 26 și Dragons 8 Scarlets 33.

În sferturile de finală se vor juca meciurile Munster - Edinburgh și Scarlets - Cheetahs pe terenul primelor echipe, iar câștigătoarele celor două meciuri vor juca în deplasare în semifinale cu Leinster, respectiv Glasgow.