Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sione Vaiomounga: "Mulțumesc din inimă bunului popor român"

sione.jpg

Scrisoarea lui Sione Vaiomounga
Sione Vaiomounga mulțumește tuturor celor care i-au salvat viața

Jucătorul tongan de rugby Sione Vaiomounga a mulțumit tuturor celor din România pentru ajutorul dat în transplantul de rinichi care i-a salvat viața. Vaiomounga, care a jucat la Baia Mare până în 2015, a fost diagnosticat cu insuficiență renală gravă.

Într-o scrisoare deschisă adresată tonganilor și înmânată de o delegație din România premierului statului Tonga Samiuela ʻAkilisi Pōhiva, Vaiomounga spune că este în convalescență după un transplant reușit de rinichi și că se roagă lui Dumnezeu pentru odihna veșnică a sufletului donatorului căruia îi datorează șansa începerii unei noi vieți în România.

"Soția mea, cei doi copii ai noștri și eu mulțumim din inimile noastre bunului popor român, lucrătorilor sociali, medicilor și asistentelor, care au fost buni și sprijinitori de-a lungul întregului proces", mai spune Vaiomounga într-o scrisoare datată 18 aprilie și ținută sub embargo până acum când a fost publicată în premieră de RFI.

"De asemenea, doresc să exprim deplina mea recunoștință autorităților române care mi-au acordat un permis de ședere și m-au ajutat să primesc acest transplant de rinichi vital care-mi era atât de necesar", continuă el.

Vaiomounga își exprimă speranța cu privire la o refacere deplină și începerea unei noi vieți în România.

"Dumnezeu să binecuvânteze cele două țări ale mele, Tonga și România și mult noroc amândorura la Cupa Mondială din 2019. Trăiască prietenia dintre România și Tonga!" își încheie Vaiomounga scrisoarea.

Speranțe de integrare

În decembrie 2017 situația lui Vaiomounga era dramatică - nu se găsea niciun donator, trebuia să supraviețuiască prin dializă și permisul de ședere în România îi expira. 

Sione Vaiomounga în tricoul albastu-negru
Sione Vaiomounga a îmbrăcat tricoul albastu-negru al echipei sale de club la intonarea imnului țării sale

La meciul România - Tonga din 2015 s-au strâns 10000 de euro pentru Sione Vaiomounga (primul din stânga)

De atunci situația sa a devenit cunoscută printr-un articol publicat de cotidianul Daily Telegraph în urma căruia printr-un apel de tip crowdfunding a fost colectată suma de 30629 de lire sterline pentru rugby-ist și familia sa. 

Ulterior a fost găsit un donator și a avut loc operația de transplant la Cluj, iar autoritățile de la București au luat măsuri de acordare a reședinței pentru Vaiomounga și familia sa. 

"Ca iubitor de rugby, mă bucur că un sportiv de nivel înalt a făcut un pas major spre revenirea la viața activă, în România. Ca diplomat, sunt încântat că România centenară a demonstrat că a integrat valorile de solidaritate și responsabilitate față de cei aflați în situații grele, specifice și rugbyului, iar asta creează și punți între națiuni." a declarat la RFI Robert Adam, care a făcut publică printre primii situația lui Vaiomounga.

"MAE și alte instituții românești au făcut tot ce le-a stat în putință că Sione Vaiomounga să aibă parte de îngrijire medicală de cea mai bună calitate, iar transplantul reușit o atestă. În plus, acum situația administrativă a sportivului și întregii sale familii este reglementată, astfel că sunt toate premisele că ei să se integreze cu succes în societatea românească." mai spune diplomatul român care precizează că vorbește în nume personal.