Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FRR contestă descalificarea României de la Cupa Mondială de rugby

sione_fakaosilea.jpg

Sione Fakaosilea
Sione Fakaosilea a declarat pe propria răspundere că este eligibil pentru România
Sursa imaginii: 
Petru CLEJ

Federația Română de Rugby (FRR) a contesat de decizia de descalificare a României de la Cupa Mondială din 2019 în Japonia pentru folosirea unui jucător ne-eligibil. În locul României din zona Europa se califică Rusia, Spania fiind și ea descalificată pentru același motiv.

FRR nu este de acord cu decizia fără precedent a World Rugby de depunctare a României pentru folosirea centrului de origine tongană Sione Fakaosilea, devenit eligibil prin criteriul rezidenței de minimum trei ani, el jucând la Știința Baia Mare. 

Federația spune că a făcut toate demersurile legale pentru a verifica eligibilitatea lui Fakaosilea, fiind asigurată de federația din Tonga și de jucător însuși de eligibilitate pentru România.

Împotriva sa a fost depusă o contestație de către federațiile din Spania și Rusia și s-a aflat că jucase pentru echipa de rugby în 7 a Tongăi, ceea ce îi anula eligibilitatea pentru altă echipă națională. 

"Federația Româ de Rugby nu poate accepta o decizie in care echipele care încalcă regulamentele cu bună știință sau din ignoranță sunt tratate identic cu cele care respectă toți pașii procedurali indicați, mai ales în contextul în care această hotăre neagă un drept competițional câștigat pe teren de jucătorii echipei naționale, construit cu migală și efort în ani de zile.", se spune în comunicatul FRR.

O decizie de depunctare a fost pronunțată de o comisie independenta numită de World Rugby și împotriva Spaniei, clasată pe locul 2 în grupa europeană, și împotriva Belgiei, ambele folosind jucători ineligibili. 

O echipă pierde cinci puncte pentru fiecare meci în care folosește jucători ineligibili. 

"Deși comisia independentă a stabilit că erorile nu au fost făcute cu rea credință de Rugby Europe și de unele dintre federațiile participante, World Rugby este extrem de dezamăgit de evenimentele nefericite și evitabile, așa cum a anunțat la convocarea comisiei idependente", se arată într-un comunicat emis de forul mondial.

Ca atare, Rusia ocupă acum locul 1 și se califică direct pentru RWC 2019, iar Germania urcă pe 2 și va juca în recalificări un meci împotriva Portugaliei, câștigătoarea urmând să întâlnească într-o dublă manșă Samoa pentru un loc calificativ în Japonia.

Învinsa va juca un turneu cu Canada, campioana Asiei și echipa clasată pe 2 în campionatul Africii, în noiembrie la Paris pentru ultimul loc calificativ, al 20-lea.

Echipele penalizate au o perioadă de 14 zile pentru a face apel. Aceasta este a 9-a Cupă Mondială din istorie, prima la care echipa Românei nu se califică, în cazul în care apelul FRR va fi respins.

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Rugby, Petru CLEJ