Saracens și Leinster campioni, Montpellier - Castres finala în Franța

exeter_saracens.jpg

Exeter 10 Saracens 27
Saracens câștigă al treilea titlu de campioni ai Angliei în patru ani
Sursa imaginii: 
Petru CLEJ

Saracens au devenit campioni ai Angliei la rugby, în Aviva Premiership, învingând în finala câștigătorii de anul trecut, Exeter Chiefs, în timp ce Leinster au câștigat finala Guinness Pro 14 împotriva Llanelli Scarlets. În finala campionatului Franței vor juca Montpellier și Castres.

La numai un an după înfrângerea din semifinală în fața lui Exeter, Sarazinii s-au revanșat net, într-o partidă în care și-au demonstrat încă o dată clasa pe stadionul Twickenham din Londra.

Campionii de anul trecut, care anul acesta s-au clasat pe primul loc în sezonul regulat, au început în forță în stilul lor caracteristic, construind fază după fază cu pachetul lor de înaintași, dar Saracens s-au apărat exact și după 10 minute, în pofida monopolizării practic a balonului, scorul a era de doar 3 - 0 pentru Exeter dintr-o lovitură de pedeapsă executată de mijlocașul la deschidere Joe Simmonds.

A fost însă suficient un contra-atac și Saracens au preluat conducerea prin eseul marcat de numărul 8, Billy Vunipola și transformat de mijlocașul la deschidere Owen Farrell, avantaj pe tabela de marcaj pe care nu aveau să-l mai cedeze până la final.

Curând a venit și al doilea eseu Saracens, marcat de aripa Chris Wyles, după o intercalare pe partea stângă a elegantului fundaș Alex Goode, care a stabilit scorul la pauză: Saracens 12 Exeter 3.

Tot Wyles, care juca ultimul său meci înainte de retragere, a marcat curând după reluare al treilea eseu al echipei sale după o fază asemănătoare cu cea de la eseul precedent.

Exeter a profitat de superioritatea numerică provocată de cartonașul galben acordat taloneurului Schalk Brits (și el a jucat ultimul său meci înainte de retragere) marcând un eseu prin înlocuitorul lui Simmonds, Gareth Steenson, pe care tot el l-a transformat, reducând scorul la 10 - 19 cu un sfert de oră înainte de final.

Avea să fie doar un foc de paie, pentru că Saracens au revenit în atac și au mai marcat din lovitură de pedeapsă prin mijlocașul la grămadă Ben Spencer și un eseu prin înlocuitorul lui Wyles, Nathan Earle.

Scor final: Saracens 27 Exeter 10 și Sarazinii câștigă al treilea titlu de campioni ai Angliei în patru ani și al patrulea titlu în opt ani, dovedind că rămân cea mai bună echipă din Anglia, practicând un joc complet, bazat pe un pachet de înaintași dominator, apărare sufocantă și, mai nou, atacuri la mână din orice poziție.

Leinster câștigă "dubla"

Finala Guinness Pro 14 - liga celto-italo-sud africană - a fost câștigată de irlandezii de la Leinster împotriva galezilor de la Scarlets cu 40 - 32 pe stadionul Aviva din Dublin.

Leinster 40 Scarlets 32Leinster este echipa numărul unu a Europei

Irlandezii au fost conduși și de data aceasta magistral de mijlocașul lor deschidere Jonny Sexton, care a fost jucătorul cheie și pentru echipa Irlandei, recenta câștigătoare cu Mare Șlem a Turneului Celor Șase Națiuni.

Leinster, care acum două săptămâni au câștigat și Cupa Campionilor Europeni, și-au confirmat statutul de echipa numărul unu a Europei, dominând această finală în mod categoric, scorul fiind relativ strâns deoarece Scarlets au marcat două eseuri transformate în ultimele două minute.

Aceasta este prima dată când o echipă din Guinness Pro 14 câștigă dubla - campionatul și Cupa Europei.

În Franța finala campionatului se va desfășura sâmbătă 2 iunie de la ora 21:45 (la București și Chișinău) pe Stade de France la Paris, între Montpellier Herault Rugby și Castres Olympique.

Dacă prezența lui Montpellier în finală era scontată, dată fiind poziția lor de lideri la sfârșitul sezonului regulat, ei învingând cu ușurință, 40 - 14, pe Lyon în semifinală, calificarea lui Castres (cu pilierul Tudor Stroe intrat în minutul 67) învingători cu 19 - 14 în cealaltă semifinală în fața lui Racing 92 Paris este mai degrabă o surpriză, alta după victoria lor din meciul de baraj de săptămâna trecută câștigat pe terenul lui Stade Toulousain.