Castres Olympique câștigă titlul de campioni ai Franței la rugby

castres.jpg

Castres - campioni ai Franței 2017 - 2018
Castres a învins giganții rugby-ului francez și a câștigat campionatul
Sursa imaginii: 
Castres Olympique Twitter

Campionatul de rugby al Franței, Top 14, a fost câștigat de Castres Olympique care a învins în finală pe Montpellier cu 29 - 13. Bazată într-un mic orășel din sudul Franței, echipa a trecut de toți monștrii sacri ai rugby-ului francez pentru a câștiga titlul.

Finala, disputată pe Stade de France în suburbia Saint Denis din nordul Parisului în prezența a 78750 de spectatori, nu a fost una prea spectaculoasă, ceea ce nici nu era de așteptat.

Nici Montpellier, nici Castres nu sunt adepte ale jocului deschis, rugby Champagne cum spun francezii, dar proaspeții campioni s-au depășit pe sine la capitolul dăruire, în prima jumătate a meciului având un procent de reușită de 98% la placaje în fața unei echipe cotată ca mare favorită.

Castres a marcat două eseuri, prin fundașul Julien Dumora și centrul Steve Mafi, celelalte 19 puncte fiind realizate de mijlocașul la deschidere argentinian Benjamin Urdapilleta din două transformări și cinci lovituri de pedeapsă. 

Lipsită de mari vedete ca adversarii săi, Castres a avut un parcurs remarcabil în final de sezon. Prinzând ultimul loc calificativ în baraje - 6 în sezonul regulat - Castres a învins apoi în deplasare în sferturi de finală pe Stade Toulousain (locul 3 și cea mai titrată echipă din istoria rugby-ului francez), apoi în semifinală pe Racing 92 Paris (locul 2 și finalistă recent a Cupei Campionilor) și în sfârșit pe Montpellier în finală (locul 1 în sezonul regulat, o echipă plină de vedete neo-zeelandeze, sud-africane, fijiene, georgiene și franceze). 

"Rugby-ul nu e un business"

În finala de sâmbătă a evoluat în partea a doua a meciului pilierul de origine română Tudor Stroe, în lot mai figurând și pilierul internațional român Mihăiță Lazăr.

Adrian Lungu
Adrian Lungu lucrează de peste 20 de ani la Castres Olympique
Sursa imaginii: 
Adrian LUNGU

Fostul internațional Adrian Lungu face parte din conducerea clubului Castres Olympique

Din conducerea clubului mai face parte și fostul internațional român și câștigător cu Castres al titlului de campioni ai Franței în 1993, Adrian Lungu, care a mai cunoscut succesul și în 2013, când Castres a câștigat titlul de campioni ai Franței. 

Localitatea Castres este capitala departamentului Tarn din sudul Franței și are o populație de circa 40000 de locuitori, dar aici pasiunea pentru rugby este enormă.

Clubul a avut pentru sezonul 2017 - 2018 un buget de 21,7 milioane de euro, locul 10 între cele 14 echipe din Top 14, cu cinci milioane mai puțin decât Montpellier și cu 10 milioane mai puțin decât Clermont Auvergne, foștii campioni din 2016 - 2017 clasați anul acesta pe locul 10.

"Unii spun că rugby-ul e un business (N.R. Aluzie la președintele lui Montpellier, miliardarul Mohed Altrad). Pentru mine nu e un business, e o plăcere, aceea de a pune la dispoziție o bucurie orașului, unui teritoriu foarte enclavat, care regăsește multă bucurie de a trăi și o mândrie", a declarat după meci Pierre-Yves Revol, președintele lui Castres Olympique.

O mențiune specială trebuie făcută și pentru Christophe Urios, modestul antrenor de care puțini au auzit, care și-a condus cu competență și discreție echipa la victorie în fața unor adversari cu o carte de vizită mult mai redutabilă și un portofel mult mai bine garnisit.

 
Ascultați relatarea editorului rubricii rugby, Petru CLEJ
 
Tags: