Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România descalificată definitiv de la Cupa Mondială de rugby 2019

wr.jpg

World Rugby
România va lipsi pentru prima oară de la Cupa Mondială de rugby

Apelul depus de Federația Română de Rugby (FRR) împotriva deciziei de penalizare a echipei naționale și ca atare a descalificării de la Cupa Mondială din 2019 a fost respins de un comisie specială numită de World Rugby. România fusese depunctată pentru folosirea unui jucător ineligibil.

Comisia specială a confirmat decizia din prima instanță, pronunțată pe data de 15 mai, care depunctase Stejarii cu 35 de puncte, câte cinci puncte pentru fiecare dintre cele șapte meciuri de calificare în care fusese folosit jucătorul de origine tongană, Sione Fakaosilea. 

Echipa României s-a clasat pe primul loc în grupa europeană, înaintea Spaniei, Rusiei, Belgiei și Germaniei, dar în urma unei contestații depuse de Rusia forul mondial al jocului cu balonului oval a constatat că Fakaosilea, devenit eligibil prin cei trei ani jucați în Super Liga CEC Bank la Baia Mare, nu avea de fapt drept să joace pentru Stejari fiind selecționat înainte de 2014 pentru echupa de rugby în 7 a Tonga. 

Comisia de apel prezidată de juristul Christopher Quinlan și din care au mai făcut parte fosta jucătoare internațională americană Phaidra Knight și președintele comisiei de disciplină EPCR (forul care organizează competiițiile europene intercluburi), Mike Hamlin, a constatat că depunctarea a urmat principiul stabilit încă din 2003 de World Rugby și ca atare nu a fost excesivă.

Și apelul depus de Federația Spaniolă de Rugby (FER) a fost respins pe aceleași criterii, ale folosirii mai multor jucători ineligibili.

Prin urmare, cererea FER de rejucare a meciului Belgia - Spania, câștigat de belgieni cu 18 - 10 și arbitrat de românul Vlad Iordăchescu, care a dus inițial la calificarea directă a României și nu a Spaniei, a fost considerată caducă de comisia independentă de apel, dată fiind depunctarea nu doar a Spaniei și României, ci și a Belgiei, pe același motiv de folosire a unui jucător ineligibil.

Ca urmare a deciziei comisiei independente, din grupa europeană se califică direct pentru Cupa Mondială din Japonia echipa Rusiei, clasată inițial pe locul al treilea, în timp ce Germania, clasată ultima, e promovată pe locul al doilea și va juca un meci de baraj cu Portugalia, învigătoarea acestui meci urmând să joace o dublă manșă cu Samoa pentru un loc calificativ la Cupa Mondială.

Dezamăgire la FRR

Decizia comisiei independente înseamnă că pentru prima oară din 1987 când s-a organizat Cupa Mondală la rugby, Stejarii nu se califică la turneul final. 

Alin PetracheAlin Petrache pune la îndoială decizia de descalificare (foto: FRR)

FRR s-a declarat dezamăgită de decizia de descalificare a României.

Nu reușesc să găsesc cuvintele potrivite pentru a exprima toate emoțiile care însoțesc această decizie, emoții ale tuturor celor care au pus suflet în acest sport în general, dar mai ales în această perioadă. Rugby-ul românesc nu trebuie să se lase doborât. Pierdem acum o bună parte din ceea ce am reușit să construim cu muncă multă, pe teren și în afara lui." a declarat într-un comunicat președintele FRR, Alin Petrache.

"Pierdem pentru că sunt ignorate toate demersurile pe care le-am întreprins oficial, în conformitate cu regulamentele în vigoare. Nu suntem privați doar de participarea la Cupa Mondială, participare pe care Stejarii o meritau, ne pierdem încrederea că se face o diferență între cei care respectă regulile și cei cărora nu le pasă de ele, între cei corecți, de bună credință și cei care încearcă să găsească scuze și portițe, ne pierdem încrederea că împărtășim aceleași valori fundamentale, noi, toți cei implicați în acest sport." a adăugat el.

"Știu că vom găsi resorturile necesare pentru a ne ridica după această lovitură, aceste resorturi sunt fix oamenii care nu ne-au părăsit niciodată, foști și actuali jucători și antrenori, parteneri, suporteri, jurnaliști, cei care știu că rugby-ul înseamnă mai mult decât decizii arbitrare. Avem nevoie de voi toți pentru a demonstra că nu ne poate învinge nimeni și nimic, atâta timp cât suntem o echipă.” mai spune președintele FRR.

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Rugby, Petru CLEJ