Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va face față Rusia provocărilor Cupei Mondiale?

wc_russia.jpg

Image source: 
Facebook / Vladimir Putin President of Russia

Lumea pare să ia o pauză de la preocupările de zi cu zi legate de crizele politice și confruntările militare și își îndreaptă atenția către Rusia. Acolo unde se va da azi lovitura de start a Cupei Mondiale de Fotbal 2018.

Iar Cupa Mondială este interesantă din mai multe motive, scrie Newsweek. Cine va câștiga? Ce surprize vor fi? Câte miliarde de oameni vor viziona transmisiile tv?

Favoritele ar fi Germania, Brazilia și Franța, dar să nu uităm nici de Argentina și Portugalia. Casele de pariuri văd, de asemenea, Anglia, Uruguay și Croația printre protagoniști.

Dar, așa cum s-a mai întâmplat, uneori echipele favorite rămân  pe margine, lăsând loc pentru o echipă surprinzătoare, așa cum s-a întâmplat în 1954, cu Germania Federală de atunci.

Acea victorie este considerată una dintre cele mai mari  surprize din istoria Cupei Mondiale, germanii - care nici măcar o ligă profesională nu aveau la vremea respectivă -  au venit practic de nicăieri pentru a lua titlul. Deci niciodată nu știi ce se va întâmpla la Cupa Mondială.

Poate că cel mai mare jucător care participă la această ediție este Cristiano Ronaldo. La 33 de ani, portughezul este considerat unul dintre cei mai buni jucători de fotbal din toate timpurile. Dincolo de fotbal, Ronaldo este definiția unei mașini de marketing, la nivel global. El are, de exemplu, mai mulți adepți pe Instagram decât Beyonce. Iar când ai mai mulți adepți decât Beyonce, ești cu adevărat imens, concluzionează Newsweek.

 

Nu lipsesc însă și abordările de ordin politic din presa internațională.

Cupa Mondială este spectacolul sportiv care ar putea servi scopurilor lui Putin, oferindu-i șansa de a-i pune cu botul pe labe pe detractorii săi din Occident, scrie The Times.

În pofida controversei persistente cu privire la modul în care a fost aleasă gazda turneelor, a avertismentelor sumbre că stadioanele ar putea să nu fie gata la timp și a relațiilor proaste cu Occidentul, Rusia este pregătită să organizeze Cupa Mondială, constată The Times.

Vladimir Putin și țara sa joacă pe cai mari, crede și Le Parisien. Dar va face față provocărilor viitoare?

De marți, Piața Roșie e străbătută de sombrero-uri mexicane, coarne daneze de viking, măști Inca peruane, femei iraniene mărșăluind cu capul descoperit și tricouri roșii egiptene, cu numele lui Salah, evident. Toate, într-un perimetru încadrat de porți de securitate și ofițeri de poliție.

În spatele scenei de pe stadionul Luzhniki, care va găzdui ceremonia de deschidere,  se repetă un spectacol în onoarea Rusiei și a lui Vladimir Putin.

Însă riscul terorist este real. Statul islamic și-a întins, într-adevăr, tentaculele sale în fostele republici ale Uniunii Sovietice.  Rusia s-a angajat militar în ultimii ani în Siria pentru a sprijini regimul lui Bashar al-Assad și astfel, este o țintă evidentă.

Apoi, mai multe națiuni au suporteri care ar putea crea dezordine publică. Nu neapărat Franța, ci mai degrabă Anglia, Germania, Serbia, Croația sau Polonia.

În ceea ce privește amenințarea întruchipată de huliganii ruși - pe care i-am văzut în Marsilia, la ultimul campionat european, într-un meci împotriva Angliei- aceasta este luată în serios de autoritățile locale. Dar metodele forțelor de securitate rusești sunt deja un factor de descurajare. O altă problemă pentru organizatorii locali va fi prevenirea posibilelor scandări rasiste din tribune, mai notează ziarul francez.