Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța câștigă în premieră Cupa Mondială la rugby U20

franta_anglia.jpg

Franța 33 Anglia 25
Woki a marcat primul din cele două eseuri ale francezilor
Image source: 
www.ffr.fr

Echipa Franței a câștigat Campionatul Mondial de rugby pentru jucători sub 20 de ani, învingând în finala Anglia cu 33 - 25. Este prima victorie a francezilor în această competiție care se organizează de 10 ani.

"Les Bleuets" - "Albăstreii", au fost susținuți frenetic de cei aproape 18000 de spectatori prezenți pe Stade de la Meditarenee din Beziers, unul dintre stadioanele de legendă al jocului cu balonul oval din Hexagon. 

Francezii au dominat încă de la început și au marcat primul eseu prin flankerul Cameron Woki, dar principalul marcator al lor a fost mijlocașul la deschidere Louis Carbonel, care a transformat un eseu și nu mai puțin de șapte penalități.

Englezii au revenit la scor, au marcat două eseuri, reușind să se apropie la numai trei puncte, 25 - 28 în minutul 72, dar cu numai cinci minute înainte de final, eseul marcat de centrul Adrien Seguret a adus o victorie de prestigiu Cocoșului Galic.  

Franța câștigă meritat o competiție în care nu a învins doar Anglia - prezentă pentru a șasea oară consecutiv în finală - ci și Noua Zeelandă, campioana de anul trecut, în semifinală, și Africa de Sud, clasată a treia anul acesta, în grupa preliminară.

Tinere talente

Proaspeții campioni mondiali au avut în rândurile lor jucători cu experiență în prima ligă de seniori a Franței, Carbonel la Toulon, Woki la Bordeaux Begles, mijlocașul la grămadă și căpitan Arthur Coville la Stade Francais sau centrul Romain N'Tamack, fiul fostului internațional Emile N'Tamack, la Stade Toulousain.

Louis CarbonelMijlocașul la deschidere Louis Carbonel a marcat 23 din cele 33 de puncte ale echipei sale (foto: Icon Sport)

Dar revelația acestui turneu a fost numărul 8, Jordan Joseph, care împlinește abia luna viitoare 18 ani și care are deja 1,88 m și 110 kg, și a impresionat ca purtător de balon și prin acuratețea mânuirii acestuia. El va evolua din toamnă la vicecampionii Europei, Racing 92 Paris.

În finala pentru locul al treilea Africa de Sud a învins Noua Zeelandă cu 40 - 30, după ce Baby Blacks conduceau la pauză cu 25 - 14. Japonia a ocupat ultimul loc, 12, și a retrogradat în grupa a doua valorică.

Competiția U20 este importantă deoarece anul viitor are loc Cupa Mondială de seniori în Japonia și de aici se pot recruta câțiva jucători foarte talentați.

Mai probabil însă este că destui dintre tinerii de 20, 19 sau chiar 18 ani care au putut fi văzuți anul acesta pe stadioanele din sudul Franței, vor figura în loturile echipelor participante la Cupa Mondială din 2023 organizată tot în Franța.  

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Rugby, Petru CLEJ