Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fakaosilea: "Iubesc România, mă simt român și îmi văd viitorul aici"

sione_fakaosilea.jpg

Sione Fakaosilea
Sione Fakaosilea a declarat pe propria răspundere că este eligibil pentru România
Sursa imaginii: 
Petru CLEJ

Jucătorul de rugby Sione Fakaosilea se adresează publicului românesc după descalificarea echipei României de la Cupa Mondială din 2019. Descalificarea a fost pronunțată datorită ineligibilității jucătorului de origine tongană care a evoluat pentru Stejari.

Fakaosilea care joacă din 2014 la Baia Mare a devenit eligibil după trei ani de evoluții în Super Liga CEC Bank și a fost selecționat pe post de centru pentru Stejari. 

Dar Federația din Rusia a contestat eligibilitatea sa, susținând că el jucase înainte pentru naționala de rugby în 7 a Tongăi, ceea ce-l făcea ineligibil să joace pentru România, în pofida celor trei ani de rezidență.

O comisie independentă numită de World Rugby, forul mondial al jocului cu balonul oval, a admis contestația Federației Ruse de Rugby, a penalizat România cu câte cinci puncte pentru fiecare meci din grupa europeană de calificare în care a evoluat Fakaosilea și ca atare, după depunctarea Spaniei pe motive similare, Rusia a ajuns pe primul loc în clasamentul final, fiind declarată calificată pentru Cupa Mondială din Japonia. 

"Să joc pentru echipa națională a României a fost cea mai mare onoare din viața mea. Am făcut o din toată inima, am jucat sub tricolor chiar împotriva rudelor mele din Tonga, simțind că sunt român și dau totul pentru țara mea. Am suferit mult din cauza descalificării României și vreau să le spun căpitanului și colegilor că îmi pare rău că munca lor, munca noastră s-a irosit.", spune Fakaosilea într-o scrisoare deschisă.

"Să joc alături de voi, să intru în familia Stejarilor a fost cel mai bun lucru din viața mea, alături de familia mea care m-a susținut în această perioadă de cumpănă. Credința mă ajută să trec peste acest moment greu și mă rog ca rugbyul românesc să aibă un viitor pe măsura trecutului său.Nu am știut că nu sunt eligibil să joc pentru România.", adaugă el.

"Am fost de bună credință și mi-am dorit din tot sufletul să ajut Stejarii. Mă simt român și am de gînd să mă stabilesc aici împreună cu familia, să îmi cresc copiii în această țară pe care am învățat să o iubesc. Dacă voi fi solicitat, inclusiv pentru echipa de rugby în șapte a României, în turneul de calificare la Jocurile Olimpice, unde regulile de schimbare a eligibilității mi-ar permite să joc, nu voi ezita nicio secundă.", mai spune Fakaosilea. 

"Iubesc România, mă simt român și îmi văd viitorul aici. Vă rog, pe toți cei care mă cunoașteți și pe cei mult mai mulți care nu mă cunoașteți, să mă credeți că mă doare excluderea nedreaptă a României de la Cupa Mondială 2019. Este o rană pe care doar timpul o va vindeca.", afirmă jucătorul de origine tongană.

"Chiar dacă nu voi mai putea îmbrăc tricoul cu frunza de stejar, mă simt pentru totdeauna parte a acestei istorii.Vă mulțumesc tuturor pentru că iubiți și susțineți rugbyul românesc. Vă rog să mă considerați și pe mine parte a acestei familii.", încheie Fakaosilea.