Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Start în Turul Franței 2018: Chris Froome favorit, dar bănuit de doping

tour_de_france.jpg

Start în Turul Franței 2018
Turul Franței începe anul acesta în vestul țării
Sursa imaginii: 
ASO/Pauline Ballet

Turul Franței, cea mai importantă cursă ciclistă și una dintre cele mai importante competiții sportive anuale începe sâmbătă în departamentul Vendee din vestul țării. Favorit este cvadruplul câștigător al Turului de până acum, britanicul Chris Froome.  

Participarea lui Froome la cursă a fost în dubiu până la începutul acestei săptămâni, când Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) l-a exonerat de acuzația de dopaj, după ce un test efectuat în septembrie 2017 în timpul Turului Spaniei a relevat o concentrație peste limia permisă de salbutamol, o substanță care inhalată ajută la reducerea simptomelor astmei.

Froome a contestat rezutatul testului și inițial directorul Turului Franței, Christian Prudhomme, îi exclusese anul acesta, dar decizia UCI din 2 iulie a obligat la reprimirea câștigătorului curselor din 2013, 2015, 2016 și 2017. 

Prudhomme a spus că UCI trebuie să-și schimbe regulile pentru ca pe viitor să fie evitate astfel de fiasco-uri, iar ciclistul francez cu cele mai mari șanse în clasamentul general, Romain Bardet, a făcut apel la respectarea lui Froome, care este extrem de impopular în Franța.

Nu toată lumea este însă de acord cu participarea lui Froome și cvintuplul câștigător al Turului și ultimul câștigător francez al Marii Bucle, Bernard Hinault, i-a îndemnat pe cicliștii din pluton să facă grevă împotriva participării campionului britanic.

"Plutonul e prea cumsecade. Alții au fost condamnați, toată lumea a fost de acord și pe el n-o să-l condamne pentru că se spune că a fost un test anormal?" a spus cu obișnuita lui directețe fostul mare campion.

Froome i-a replicat lui Hinault că nu-i poate purta pică, dar a adăugat ironic că dacă-l vede îi va explica toate detaliile pentru că în mod clar are o problemă de înțelegere. 

Froome contra Hinault

Campionul britanic se luptă pentru câștigarea unei a cincea victorii, care ar egala recordul deținut la egalitate de Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Hinault și Miguel Indurain. 

Bernard Hinault și Chris Froome
Bernard Hinault cere plutonului să facă grevă împotriva participării lui Chris Froome la cursă
Sursa imaginii: 
L'Equipe

Bernard Hinault cere plutonului să facă grevă împotriva participării lui Chris Froome la cursă

 

Froome a reușit câștigarea celor trei mari tururi consecutiv - al Franței și al Spaniei în 2017 și al Italiei în 2018, ceea ce numai Hinault a realizat în istorie și dacă câștigă încă o dată Turul Franței va egala recordul absolut de patru victorii în mari tururi consecutive deținut de Merckx în anii '70. 

Principalii adversari ai lui Froome vor fi columbianul Nairo Quintana, australianul Richie Porte, francezul Romain Bardet, olandezul Tom Dumoulin și italianul Vicenzo Nibali.

Parcursul total va fi de aproape 3500 de kilometri împărțiți în 21 de etape cu două zile de pauză. În program este inclusă o etapă contracronometru pe echipe, una contracronometru individual și șase etape de munte înalt, trei în Alpi și trei în Pirinei.

Cele mai spectaculoase etape se anunță a 12-a, cu sosire la Alpe d'Huez și a 19-a, care include legendarele ascensiuni din Pirinei, col du Tourmalet și col d'Aubisque. 

Cursa este transmisă în direct în aproape 200 de țări și teritorii cu o audiență cumulată estimată la peste un miliard de telespectatori pe durata celor trei săptămâni, fiind competiția sportivă anuală cu cea mai mare audiență mondială.

 
Ascultați relatarea lui Petru CLEJ