Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Columbianul Fernando Gaviria câștigă prima etapă

gaviria.jpg

Farnando Gaviria câștigă prima etapă a Turului Franței 2018
Farnando Gaviria e primul columbian care câștigă la sprint o etapă a Turului Franței
Sursa imaginii: 
Reuters

Columbianul Fernando Gaviria a câștigat la sprint prima etapă a Turului Franței și a îmbrăcat primul tricou galben de lider al clasamentului general. Favoritul cursei, britanicul Chris Froome, a pierdut un minut în urma unei căzături alături de alți lideri.

Prima etapă Noirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte, lungă de 201 km, disputată pe șoselele plate ale departamentului Vendee din vestul Franției nu se anunța una agitată, fiind așteptat un sprint final masiv.

Și sprintul a avut loc, numai că la el au participat doar ceva mai mult de 1/3 dintre cei 176 de cicliști care au luat startul celei mai importante curse cicliste din lume.

Până cu 10 km înainte de final nimic nu anunța acest deznodământ, când deodată a izbucnit haosul: nervozitatea a cuprins plutonul și imediat au început căzăturile în care au fost angrenați trei dintre principalii favoriți la victoria finală, Froome și australianul Richie Porte, precum și un alt britanic, Adam Yates, ei pierzând contactul cu plutonul fruntaș.

Dacă-l adăugăm și pe columbianul Nairo Quintana, alt favorit la victoria finală, care a spart și a fost întârziat, avem o imagine a dramatismului acestei etape care se anunța una doar a sprinterilor.

Iar sprintul final a fost câștigat de cel care pare a fi cel mai în formă la ora actuală, Gaviria, care i-a învins pe linia de sosire pe campionul mondial, slovacul Peter Sagan, și germanul Marcel Kittel.

Prin bonificația de 10 secunde acordată câștigătorului, Gaviria, primul columbian care câștigă la sprint o etapă a Turului Franței, devine primul lider al clasamentului general, unde Froome, Porte și Yates au o întârziere de 1'01", iar Quintana de 1'25".

Duminică are loc etapa a doua, Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon, 182,5 km, tot de plat, favorabilă sprinterilor, dar după cele petrecute sâmbătă, orice pronostic pare hazardat.