Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turul Franței: Peter Sagan câștigă etapa a doua și preia tricoul galben

sagan.jpeg

Peter Sagan
Peter Sagan este triplu campon mondial la ciclism pe șosea
Sursa imaginii: 
Benoit Teissier/Reuters

Ciclistul slovac Peter Sagan a câștigat la sprint etapa a doua a Turului Franței, Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon (182,5 km) și a îmbrăcat tricoul galben de lider al clasamentului general. Etapa a fost din nou marcată de căzături.

O altă etapă de plat, alt final dramatic. După o evadare de peste 140 de kilometri veteranul Sylvain Chavanel (39 de ani) a fost prins de pluton cu 13 kilometri înainte de sosire.

Imediat după aceea, nervozitatea plutonului și-a spus din nou cuvântul și, cu doi kilometri înainte de sosire, la un viraj de 90 de grade s-a produs o busculadă în care a fost prins și câștigătorul primei etape și purtător al tricoului galben, columbianul Fernando Gaviria.

Căzătura nu are efect ca timp în clasamentul general, toți cei întârziați primind același timp cu învingătorul, deoarece incidentul s-a produs în ultimii trei kilometri.

Un grup de circa 10 cicliști a profitat și s-a desprins, sprintul final fiind câștigat de purtătorul tricoului curcubeu de campion mondial pe șosea, Peter Sagan, care datorită bonificației de 10 secunde pe linia de sosire preia tricoul galben de lider al clasamentului general, cu un avans de șase secunde față de Gaviria și 10 față de italianul Sonny Colbrelli. 

Coincidența face ca precedenta etapă a Turului Franței terminată la La Roche sur Yon în departaentul Vendee din vestul Franței să fi avut loc în 1938 când tot un purtător al tricoului curcubeu de campion mondial, belgianul Eloi Meulenberg, să fi trecut priul linia de sosire.

Luni are loc etapa contracronometru pe echipe, desfășurată la Cholet pe 35,5 kilometri, în timpul căreia se așteaptă primele ecarturi semnificative.