Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Fabuloasa poveste a primei ediții a Cupei Mondiale de Fotbal

uruguay_national_football_team_1930.jpg

Naționala de fotbal a Uruguayului a câștigat prima Cupă Mondială de fotbal în 1930
Image source: 
Wikimedia Commons

În 13 iulie 1930, începea la Montevideo, în Uruguay, prima ediție a Campionatului Mondial FIFA, cea mai importantă competiție fotbalistică de pe planetă, disputată între echipele naționale de fotbal. Aflați dacă echipa România a participat la această primă Cupă Mondială de Fotbal, din Pagina de istorie.

Asociația internațională de fotbal a ales Uruguayul ca gazdă a primei cupe mondiale de fotbal, deoarece țara sărbătorea o sută de ani de la prima ei constituție. Echipa națională de fotbal al Uruguayului câștigase titlul la fotbal la Jocurile Olimpice din 1928. Meciul inaugural al Cupei Mondiale de Fotbal nu a fost lipsit de greutăți, dar și de situații mai dificile: patru echipe au călătorit cu același vapor ca să ajiungă la meciuri, echipele au jucat pe un stadion neterminat, iar în finală, a existat un jucător care avea o singură mână.

13 echipe naționale de fotbal au participat la prima Cupă Mondială, dintre care șapte erau din America de Sud. Din cauza distanței și a dificultății călătoriei, doar patru țări europene au ajuns să participe la primă Cupă Mondială de Fotbal din 1930. Pe vremea aceea, zborurile transatlantice erau extrem de costisitoare, astfel că echipele europene au venit în Uruguay pe calea apei, iar cele americane, cu trenul. Printre cele patru echipe europene care au făcut lungul drum către Montevideo se afla și cea a României. De atlfel, echipele Belgiei, Franței și României au călătorit toate cu același vapor, pentru a face economie. Echipa Iugoslaviei a venit separat, cu transaltlanticul SS Florida, pe care l-au luat din Marsilia și pe care echipa din Egipt nu l-a ajuns la timp, din cauza vremii nefavorabile. Pe drum, vaportul Conte Video a oprit și la Rio, de unde a luat echipa Braziliei, lar în 4 iulie, nava cu fotbaliști a ajuns la Montevideo, unde a fost întmpinată de peste 10.000 de uruguaieni.

Deși a fost aproape imposibil să se antreneze pe vapor, echipele europene nu au suferit prea mult. Au ajuns la Montevideo cu nouă zile înainte de turneu, iar trei dintre ele au câștigat meciurile de deschidere: Franța, România și Iugoslavia. De altfel, iugoslavii au ajuns în semifinale - dar pentru Franța, Belgia, România și Mexic, turneul a durat doar opt ​​zile sau mai puțin. Prima Cupă Mondială a Fotbal a fost câștigată de gazda Uruguay, după ce a învins în finală echipa Argentinei, cu 4 la 2. 

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie - 12 iulie 2018