Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Irlandezul Dan Martin câștiga etapa la Mur de Bretagne

Dan Martin câștigă la Mur de Bretagne

Ciclistul irlandez Dan Martin a câștigat etapa a șasea a Turului Franței, Brest - Mur de Bretagne, 181 km, cu un mic avans în fața plutonului care îi cuprindea pe principalii favoriți la victoria finală. Belgianul Greg Van Avermaet păstrează tricoul galben de lider.

Această etapă a confirmat așteptările, făcând o primă selecție mai serioasă în pluton, ocazionată de ascensiunea de două ori în final a lui Mur de Bretagne, care, deși nu foarte dificilă (2 km cu gradient mediu de aproape 7%) a prilejuit diferențe de secunde între principalii competitori.

Martin a atacat cu ceva mai mult de un kilometru de sosire pe o porțiune cu înclinație de 10% și nu a mai putut fi prins în pofida eforturilor francezului Pierre Roger Latour, sosit cu o întârziere de o secundă.

Principalii favoriți, printre care Adam Yates, Bauke Mollema, Primoz Roglic, Richie Porte, Nairo Quintana și Vincenzo Nibali, au sosit după trei secunde, în același pluton cu tricoul galben Van Avermaet și cel verde, Peter Sagan, deși aceștia doi nu sunt cățărători.

Surprinzător, cvadruplul câștigător al Marii Bucle și campionul de anul trecut, britanicul Chris Froome, a pierdut cinci secunde față de principalii săi rivali.

Alți doi favoriți, olandezul Tom Dumoulin și francezul Romain Bardet, au avut ghinionul să spargă în ultimii kilometri, pierzând 53 și respectiv 31 de secunde pe linia de sosire față de Martin.   

În clasamentul general continuă să conducă Van Avermaet, urmat acum la 2 secunde de galezul Geraint Thomas și șa 5 secunde de colegul său de la BMC Racing, Teejay Van Garderen. 

Vineri are loc etapa a șaptea, Fougeres - Chartres, cea mai lungă din acest tur, disputată pe 231 km, pe un teren plat, care îi va favoriza probabil pe sprinterii puri într-un final cu plutonul întreg.