Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Degenkolb câștigă la Roubaix, Van Avermaet în galben

degenkolb.jpg

John Degenkolb câștigă la Roubaix
John Degenkolb câștigă la Roubaix în fața tricoului galben, Greg Van Avermaet, și a campionului Belgiei, Yves Lampaert
Image source: 
https://cyclingtips.com

Ciclistul german John Degenkolb a câștigat cea mai grea etapă din debutul Turului Franței, Arras - Roubaix, 156,5 km, dintre care aproape 22 pe drumuri pietruite. El l-a învins la sprint pe belgianul Greg Van Avermaet care păstrează tricoul galben de lider.

Așteptată cu interes de fani și cu anxietate de mulți cicliști din pluton etapa a noua nu a dezmințit: chiar înainte de secțiunile pavate - odinioară folosite ca drumuri pentru vite - unul dintre favoriți, australianul Richie Porte, a căzut, și-a fracturat clavicula și a fost nevoit să abandoneze.

Cvadruplul câștigător al Marii Bucle și campion anul trecut, britanicul Chris Froome, a căzut și el înainte de "paves" fără consecințe, în schimb columbianul Rigoberto Uran, clasat al doilea anul trecut, a căzut și a pierdut aproape două minute pe linia de sosire, în timp ce francezul cu cele mai mari șanse în clasamentul general, Romain Bardet, a spart de nu mai puțin de patru ori, sosind însă cu ceilalți favoriți.

Degenkolb, un specialist în materie - el a câștigat în 2015 cursa clasică de o zi Paris - Roubaix, care folosește multe dintre secțiunile pavate incluse duminică în traseu, s-a desprins împreună cu tricoul galben, Van Avermaet, și cu campionul Belgiei, Yves Lampaert, cu 20 km înainte de sosire și n-au mai putut fi prinși, germanul câștigând cu ușurință sprintul final în fața celor doi companioni de evadare.

Favoriții au sosit grupați după 27 de secunde, cu excepția lui Uran, după o zi infernală (nu degeaba este numită cursa Paris - Roubaix "L'Enfer du Nord" - "Iadul Nordului").

Van Avermaet are acum 43 de secunde avans în clasamentul general față de galezul Geraint Thomas și 44 de secunde față de de compatriotul său Philippe Gilbert.

Este însă ultima etapă când Van Avermaet - care nu este un cățărător - va mai conduce clasamentul general, pentru că marți, după ziua de odihnă de luni, Turul Franței intră în Alpi, cu etapa a 10-a, Annecy - Le Grand Bornand, în program figurând o ascensiune Toate Categoriile - Plateau des Glieres - și trei de categoria I - Col de la Croix Fry, Col de Romme și legendarul Col de la Colombiere, care va bulversa cu certitudine clasamentul general, aducându-i în frunte pe favoriții la victoria finală.