Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Julien Alaphilippe câștigă detașat prima etapă în Alpi

alaphilippe.jpg

Julien Alaphilippe
Julien Alaphilippe a lansat atacul decisiv în penultima ascenisune, Col de Romme
Image source: 
www.letour.fr

Ciclistul francez Julien Alaphilippe a câștigat etapa a 10-a a Turul Franței, prima din Alpi disputată între Anncy și Le Grand Bornand, 158,5 km. În mod suprinzător Greg Van Avermaet nu doar și-a apărat tricoul galben de lider, dar și-a și mărit avansul în clasmentu general.

Franța marchează prima victorie de etapă în Marea Buclă din acest an, iar Alaphilippe obține cu panaș  cea mai mare victorie din cariera sa de ciclist. 

Imediat după start s-a format o evadare compusă din 21 de cicliști, printre care și Van Avermaet, care nu e cunoscut ca un bun cățărător și care în mod normal ar fi trebuit să-și piardă tricoul galben pe linia de sosire. 

Dar belgianul, care este campionul olimpic pe șosea la Rio în 2016, a făcut cursa vieții lui, sosind al patrulea și mărindu-și avansul în clasamentul general cu încă 1'39". 

Alaphilippe a atacat pe pantele penultimei ascensiuni, Col de Romme și la coborâre a rămas singur în frunte, mărindu-și constant avansul asupra urmăritorilor pe celebrul Col de la Colombiere, după care a făcut o demonstrație de virtuozitate în cobrârea finală spre Le Grand Bornand, unde a sosit cu un avans de peste un minut și jumătate față de bascul Jon Izaguirre și estonianul Rein Tarramae.

Favoriții la victoria finală - Chris Froome, Nairo Quintana, Adam Yates, Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin, Romain Bardet, au sosit aproape toții grupați la 3'23", singurul care a pierdut timp fiind columbianul Rigoberto Uran, sosit la 5'59".

În clasamentul general Van Avermaet are acum un avans de 2'22" față de britanicul Geraint Thomas și 3'10" față de spaniolul Alejandro Valverde.

Miercuri are loc a etapa a 11-a, a doua din Alpi, Albertville - La Rosière Espace San Bernardo, 108,5 km, cu două ascensiuni Toate Categoriile, Montee de la Bisanne și Col du Pre și cu sosire la vârf la La Rosière unde Van Avermaet are, de data aceasta, puține șanse să-și mai păstreze tricoul galben. Dar orice s-ar întâmpla, el și-a câștigat respectul și admirația tuturor iubitorilor ciclismului.