Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Geraint Thomas câștigă în Alpi și preia tricoul galben

geraint_thomas.jpg

Geraint Thomas
Geraint Thomas a dat o dublă lovitură: a câștigat etapa și a preluat tricoul galben de lider al clasamentului general
Image source: 
www.letour.fr

Ciclistul britanic Geraint Thomas a câștigat etapa a 11-a a Turului Franței, Albertville - La Rosiere, 108,5 km, a doua din munții Alpi și a preluat tricoul galben de lider al clasamentului general. El îl devansează pe colegul său de echipă, Chris Froome. 

Scurtă, dar accidentată, cu patru ascensiuni majore și sosire la vârf, etapa a 11-a a cernut valorile și a stabilit o ierarhie a favoriților pentru prima oară de la începutul cursei. 

Etapa a fost dominată tactic de Team Sky, echipa galezului Thomas și a lui Froome, originar din Kenya, care a putut folosi alți trei"domestiques" - cicliști în slujba celor doi lideri - pentru a controla la perfecție cursa. 

În ultima ascensiune (17,6 km, 5,8% gradient) spaniolul Mikel Nieve a luat un avans care părea decisiv. În urma sa, Thomas, Froome și olandezul Tom Dumoulin s-au apropiat de el în ultimul kilometru, unde galezul a demarat fulgerător și l-a prins pe Nieve cu doar 100 de metri de linia de sosire, unde a sosit cu 20 de secunde înaintea lui Dumoulin și a lui Froome. 

Thomas sau Froome?

Pentru al treilea an consecutiv, Thomas îmbracă tricoul galben de lider, având în clasamentul general un avans de 1'25" față de Froome și 1'44" față de Dumoulin. 

Geraint Thomas îmbracă tricoul galbenGeraint Thomas în galben pentru al treilea an consecutiv

 

Situația este foarte interesantă, pentru că liderul Sky era teoretic Froome, câștigător de patru ori al Marii Bucle (2013, 2015, 2016, 2017) al Turului Spaniei 2017 și Turului Italiei 2018, dar acum Thomas are tricoul galben și managerul general al lui Team Sky, Sir Dave Brailsford, va trebui să decidă cine pe cine va sprijini în finalul etapelor montane.

Într-un fel, Thomas, în vârstă de 32 de ani, evident într-o formă excepțională, se regăsește în situația lui Froome (33 de ani) din 2012 când acesta a trebuit să se sacrifice în favoarea lui Bradley Wiggins care a câștigat Turul Franței în acel an.

Joi are loc etapa a 12-a, Bourg Saint Maurice - Alpe d'Huez, 175,5 km, cea mai spectaculoasă dn acest an, cu trei ascensiuni Toate Categoriile, celebrele Col de la Madeleine (2000 de metri), Col de La Croix de Fer (2067 m) și mai ales cea finală, cea mai spectaculoasă ascensiune din ciclismul mondial, Alpe d'Huez (1850 m), pe a cărei serpentine sunt așteptați până la un milion de spectatori.

Unul lucru este clar: Turul Franței are acum un trio de favoriți - Thomas, Froome, Dumoulin - și etapa de joi va da o nouă indicație care dintre ei este cel mai puternic.