Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Geraint Thomas primul la Alpe d'Huez cu tricoul galben

geraint_thomas_alpedhuez.jpg

Geraint Thomas
Geraint Thomas obține o victorie de prestigiu la Alpe d'Huez, purtând tricoul galben pe umeri
Image source: 
AP

Ciclistul britanic Geraint Thomas a câștigat etapa a 12-a a Turului Franței, Bourg Saint Maurice - Alpe d'Huez, 175,5 km și și-a consolidat poziția de lider al claamentului general, înaintea olandezului Tom Dumoulin și a colegului său de echipă, Chris Froome.

Victoria la Alpe d'Huez este considerată cea mai prestigioasă într-o cursă pe etape, dar victoria la vârful ascensiunii situat la 1860 de metri cu tricoul galben pe umeri este o performanță cu totul ieșită din comun și n-a fost realizată în cei 66 de ani de când Marea Buclă ajunge aici decât în 1986, când Greg Le Mond a sosit primul la egalitate cu colegul său de echipă, Bernard Hunault.

Etapa a fost marcată de o evadare formată la numai câțiva kilometri după plecare, din care a făcut parte și olandezul Steven Kruyswijck, care după Col de la Madeleine (2000 de metri altitudine) a rămas singur în frunte pe Col de la Croix de Fer (2067 metri) și a abordat cu un avantaj de de 4'20" (ceea ce făcea din el un virtual tricou galben) ascensiunea finală spre Alpe d'Huez (lungime 13,2 km, gradient mediu 8,1%, 21 de viraje) unde așteptau pe marginea șoselei înguste un milion de spectatori, mulți dintre ei fanatizați. 

Patru cicliști - Thomas, Froome, Dumoulin și francezul Romain Bardet s-au lansat în urmărirea olandezului, Bardet s-a desprins cu 7,5 km înainte de final, dar a fost prins la 4 km și imediat a atacat Froome care a trecut de bravul Kruyswijck la 3,5 km, dar nu s-a putt detașa, fiind ajuns de Thomas, Dumoulin și Bardet, ulterior și de spaniolul Mikel Landa.

Am asistat astfel la o sosire fără precedent la Alpe d'Huez, cu un sprint în cinci, în care Thomas a abordat larg ultimul viraj la 200 de metri de linia de sosire, ceea ce i-a permis să se lanseze și să câștige, urmat de Dumoulin, Bardet, Froome și Landa, sosiți la 2 până la 4 secunde în urma lui, la 13 secunde sosind italianul Vincenzo Nibali, care a căzut pe serpentine izbindu-se de un polițist, și slovenul Primoz Roglic.

Dilema Sky continuă

Thomas, care este originar din Țara Galilor, este primul câștigător britanic la Alpe d'Huez și până acum a fost locotenentul fidel al lui Froome la Team Sky.

Chris Froome și Geraint ThomasThomas - în galben - sau Froome - care-l urmează - cine este liderul team Sky?

 

"În continuare îl voi sprjini pe Froome. El știe cum să concureze într-o cursă de trei săptămâni. Tot el este cel mai bun", a decalarat galezul după trecerea liniei de sosire.

Modestie, diplomație, prudență, linia impusă de managerul general Sir Dave Brailsford? Cine știe, cert este că Thomas s-a dovedit cel mai puternic și dacă Marea Buclă continuă așa e posibil ca locotenentul să-și întreacă liderul. 

În clasamentul general, Thomas are acum un avans de 1'39" față de Froome și 1'50" față de Dumoulin, 2'37" față de Nibali, 2'46" față de Roglic și 3'07" față de Bardet.

Vineri are loc etapa a 13-a Bourg d'Oisans - Valence, etapă plată de tranziție către Munții Pirinei, care vor urma în ultima săptămână și care va permite sprinterilor să se afirme din nou, după ce aceștia au suferit în ultimele trei etape un calvar, pierzând zeci de minute pe linia de sosire în fiecare dintre ele.