Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Peter Sagan câștigă la sprint a treia etapă în acest an

peter_sagan.jpg

Peter Sagan câștigă la sprint la Valence
Peter Sagan câștigă a treia etapă în Turul Franței 2018
Image source: 
www.letour.fr

Ciclistul slovac Peter Sagan a câștigat etapa a 13-a a Turului Franței, Bourg d'Oisans - Valence, 169,5 km, a treia sa victorie de etapă în acest Tur. Tricoul galben de lider al clasamentului general este deținut în continuare de britanicul Geraint Thomas. 

După trei etape în Alpi când au luptat să supraviețuiască și să nu fie eliminați la sosire prin marja de timp, sprinterii și-au făcut reapariția în această etapă de plat.

Sagan și-a reglat sprintul la perfecție, depășindu-i cu o jumătate de roată pe linia de sosire pe norvegianul Alexander Kristoff și pe francezul Aranud Demare, favoriții la victoria finală sosind în pluton în același timp cu învingătorul. 

Triplul campion mondial și-a consolidat poziția de lider în clasamentul sprinterilor unde are un avans de peste 200 de puncte față de Kristoff și e greu de văzut cum poate pierde un al șaselea tricou verde în șapte ani, dacă sosește cu bine la Paris pe Champs Elysees pe 29 iulie. 

De altfel, Sagan, care are 28 de ani, arareori mai poartă tricoul cu culorile echipei sale, în Turul Franței îl poartă pe cel verde, cu excepția probelor contra-cronometru, iar în restul anului tricoul alb-curcubeu de campion mondial. 

În clasamentul general nicio schimbare: conduce Thomas, urmat de coechipierul său de la Team Sky, Chris Froome, la 1'39", olandezul Tom Dumoulin, la 1'50", slovenul Primoz Roglic 2'46" și francezul Romain Bardet la 3'07".

Italianul Vincenzo Nibali, clasat al patrulea după etapa precedentă, nu a mai luat startul vineri, din cauza unei accidentări la spate după o căzătură în ascensiunea finală către Alpe d'Huez în urma unei ciocniri cu un motociclist.

Sâmbătă are loc etapa a 14-a, Saint-Paul-Trois-Châteaux - Mende, 188 de kilomertri, cu patru ascensiuni realtiv modeste, dar cu o sosire în urcare care poate crea diferențe în clasamentul general.