Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Omar Fraile câștigă la Mende, podiumul e neschimbat

fraile.jpg

Omar Fraile
Omar Fraile a obținut la Mende cea mai mare victorie a carierei sale
Image source: 
Getty Images

Ciclistul spaniol Omar Fraile a câștigat a 14-a etapă a Turului Franței, Saint-Paul-Trois-Châteaux - Mende, 188 km. Ordinea primilor trei clasați rămâne neschimbată, pe primele două locuri britanicii Geraint Thomas și Chris Froome, urmați de olandezul Tom Dumoulin.

Etapa de sâmbătă a avut o desfășurare previzibilă: o evadare timpurie care nu a mai putut fi prinsă de pluton, cuprinzându-l și pe tricoul alb cu buline roșii al celui mi bun cățărător, Julien Alaphilippe, favorit la victorie pe aerodromul din Mende.

Grupul de frunte a avut la un moment dat 20 de minute avans față de plutonul care-i includea pe favoriții la victoria finală, iar belgianul Jasper Stuyven s-a desprins și s-a prezentat singur la baza ultimei ascensiuni Col de la Croix Neuve, cu 5 km înainte de sosire, scurtă - 3 km, dar cu gradient mai mare de 10%.

Fraile s-a lansat în urmărirea sa, urmat de Alaphilippe, amândoi l-au ajuns pe belgian, dar spaniolul s-a desprins și nu a mai piutut fi prins pe linia de sosire, francezul trebuind să se mulțumească cu locul doi în etapă. 

În spatele lor s-a desfășurat, după 18 minute, pe ascensiunea finală lupta între favoriții la victorie la Paris, unde slovenul Primoz Roglic a reușit să câștige pe linia de sosire opt secunde față de trio-ul de frunte. 

În clasamentul general Thomas contină să deține tricoul galben de lider, urmat de Froome la 1'39", Dumoulin la 1'50", Roglic la 2'38" și francezul Romain Bardet la 3'21".

Julien Alaphilippe poartă în continuare tricoul de cel mai bun cășărător, în timp ce slovacul Peter Sagan sosit al patrulea la Mende și-a consolidat poziția ca tricou verde, cel mai bun sprinter.

Duminică are loc etapa a 15-a, Millau - Carcassonne, 181,5 km, care include trei ascensiuni, între care cea de categoria 1, Pic de Nore (1205 m altitudine, 12,3 km lungime, gradient mediu 6,3%), situat la 40  km de sosire.