Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: proteste, nervozitate, huiduieli, scuipături și petarde

tour-de-france-protest.jpg

Protest la trecerea Turului Franței
Polițiștii au intervenit în forță împotriva fermierilor care demonstrau
Image source: 
Sky News

Etapa a 16-a a Turului Franței, desfășurată în Munții Pirinei, a fost marcată de o intervenție a poliției împotriva unei demonstrații de protest care a oprit cursa ciclistă timp de mai multe minute. Etapa a fost câștigată de francezul Julien Alaphilippe, britanicul Geraint Thomas conduce în continuare în clasamentul general.

La kilometrul 29 al etapei desfășurate între Carcassonne și Bagneres de Luchon, lungă de 218 km, un grup de circa 20 de fermieri au blocat șoseaua cu baloturi de fân, protestând împotriva reducerii subvențiilor agricole. 

Polițiștii francezi au intervenit imediat în forță și unul dintre ei a putut fi văzut folosind un spray, aparent lacrimogen, împotriva fermierilor, dar vântul a împrăștiat gazele și asupra caravanei cicliste, printre cei afectați fiind Thomas, colegul său de la Team Sky, cvadruplul câștigător al Marii Bucle, Chris Froome, precum și tricoul verde, liderul clasamentului sprinterilor și triplul campion mondial, slovacul Peter Sagan.

Cursa a fost neutralizată timp de 15 minute și a fost reluată de la kilometrul 33, în timp ce autoritățile au anunțat deschiderea unei anchete judiciare, atât cu privire la demonstrație, cât și cu privire la intervenția poliției.

Nu este primul incident care a afectat Turul Franței anul acesta, celalalte fiind legate de spectatori care au comis acte de agresiune verbală sau chiar fizică împotriva unor cicliști.

În etapa a 13-a un spectator a aruncat o petardă fumigenă, după ce în etapa a 12-a italianul Vincenzo Nibali, la acel moment al patrulea în clasamentul general, s-a prins de curelele de la un aparat de fotografiat al unui alt spectator, a căzut și a fost nevoit să abandoneze cu o vertebră fracturată.

Dispută franco- britanică

Directorul cursei, Christian Prudhomme, a făcut apel la public să-i respecte de cicliști, dar managerul general al Team Sky, Sir Dave Brailsford, i-a acuzat pe francezi în general de atmosfera care domnește în Turul Franței.

Sir Dave BrailsfordDave Braisford a amenințat cu boicotarea Turului Franței de către Team Sky (foto: AFP/Getty Images)

 

"Încercăm să rămânem demni, încercăm să nu reacționăm și încercăm să nu fim distrași, dar nu cred că scuipatul și aruncatul cu obiecte își au locul în sportul profesionist", a spus Brailsford referindu-se la presupuse incidente în care cicliștii de la Team Sky, și în special Froome, ar fi fost agresați fizic. 

Brailsford a spus că acesta este un "lucru francez" și că de exemplu în recentul Tur al Italiei, câștigat de Froome, nu au existat astfel de incidente, avertizând că pe viitor Team Sky ar putea boicota Turul Franței. 

Președintele Uniunii Cicliste Internaționale (UCI - federația mondială), francezul David Lappartient, i-a cerut însă lui Brailsford să nu mai pună gaz peste foc cu astfel de declarații, dându-i de exemplu pe Thomas și Froome - ocupanții primelor două locuri în clasamentul general - care potrivit lui au dat dovadă de moderație în declarațiile lor.

Cicliștii de la Team Sky sunt huiduiți în fiecare etapă de unii spectatori, Froome fiind extrem de impopular, mai ales după ce a fost scos din cauză în urma unui control doping pozitiv în Turul Spaniei, câștigat de el anul trecut.

Etapa a 16-a a fost câștigată de Alaphilippe, aflat la a doua victorie de etapă în acest Tur, care și-a consolidat poziția de lider în clasamentul cățărătorilor.

În clasamentul general nicio schimbare: conduce Thomas cu un avans de 1'39" față de Froome și 1'50" față de olandezul Tom Dumoulin. 

Miercuri are loc o etapă extrem de importantă, Bagnères-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan Col du Portet, lungă de doar 65 de kilometri, dar care este punctată de trei ascensiuni foarte dificile și cu sosire în cel mai înalt punct al Turului de anul acesta, la 2215 metri altitudine, după un urcuș lung de 16 km, cu gradient mediu de 8,7%.