Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Arnaud Demare obține a treia victorie franceză de etapă

demare.jpg

Arnaud Demare câștigă la sprint etapa a 18-a
Arnaud Demare câștigă a treia etapă franceză din acest Tur
Image source: 
Sky News

Ciclistul francez Arnaud Demare a câștigat etapa a 18-a a Turului Franței, Trie-sur-Baise - Pau, 171 de kilometri. Tricoul galben de lider al clasamentului general este deținut în continuare de britanicul Geraint Thomas.

Etapa a 18-a a fost un intermezzo la poalele Prineilor, desfășurată pe un teren plat înaintea etapei de munte de vineri și s-a încheiat la Pau, oraș care găzduia pentru a 63-a oară din 1903 Marea Buclă, cu o sosire în pluton în care sprinterii, chinuiți pe urcușurile pireneene în precedentele două zile, au ocupat din nou avanscena.

Demare a beneficiat de pregătirea minuțioasă a sprintului final de către coechipierii săi și i-a depășit cu ușurință pe linia de sosire pe compatriotul său Christophe Laporte și pe norvegianul Alexander Kristoff. 

Este doar a treia etapă câștigată de un ciclist francez în acest Tur după cele două etape (una în Alpi și alta în Pirinei) câștigate de liderul clasamentului cățărătorilor, Julien Alaphiippe.

În clasamentul general nicio schimbare: conduce Thomas, urmat la 1'59" de olandezul Tom Dumoulin, coechipierul său de la Team Sky, Chris Froome la 2'31", slovenul Primoz Roglic la 2'48" și columbianul Nairo Quintana la 3'30".

Vineri are loc etapa a 19-a Lourdes - Laruns, 200,5 km, care figurează trei asensiuni legendare, Col d'Aspin (1490 m), Col du Tourmalet (2115 m, cel mai frecvent escaladat în Turul Franței de la începuturil sale din 1903 încoace) și Col de l'Aubisque (1760 m) la 20 de kilometri de sosire. 

Adversarii lui Thomas vor trebui să încerce totul în această etapă, care din nefericire pentru ei nu se termină la vârf, pentru că sâmbătă este etapa contra-cronomentru individual pe 31 de kilometri, unul din punctele forte ale actualului lider, care pare să aibă din ce în ce mai multe șanse de a aduce tricoul galben pe podiul de premiere, duminică la Paris pe Champs Elysees.