Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turul Franței: Roglic primul la Laruns, Thomas aproape de victorie

roglic.jpg

Primoz Roglic
Primoz Roglic a câștigat ultima etapă de mute și a rcat pe locul trei în clasamentul general
Image source: 
Profimedia

Ciclistul sloven Primoz Roglic a câștigat etapa a 19-a a Turului Franței, Lourdes - Laruns, 200,5 km, ultima etapă de munte în Pirinei. Sosit al doilea în etapă, tricoul galben britanicul Geraint Thomas este foarte aproape de victorie în Marea Buclă. 

Etapa a treia din Pirinei a confirmat toate așteptările: cu două zile înainte de sosirea la Paris rivalii lui Thomas și-au jucat ultima șansă în tentatva de a-i clătina poziția de lider al clasamentului general.

Mai întâi rusul Ilnur Zaharin, bascul Mikel Landa și francezul Romain Bardet au lansat atacul pe prima parte a ascensiunii legendarului Tourmalet (2115 m altitudine) și la un moment aveau un avans de 3'30" față de grupul în care se aflau primii trei în clasamentul general: Thomas, olandezul Tom Dumoulin și coechipierul tricoului galben la Team Sky, cvadruplul câștigător al Marii Bucle, Chris Froome.  

Cei trei au fost însă prinși din urmă pe ultima ascensiune a Turului Franței din acest an, nu mai puțin faimosul Col d'Aubisque (1760 m), iar la coborâre, pe serpentine periculoase învăuite în ceață, a atacat Roglic care s-a detașat decisiv. 

Slovenul de 28 de ani este ciclist profesionist de doar șase ani, după ce a practicat sărituri cu schiurile, dar el s-a dovedit revelația acestui Tur și a sosit la Laruns în Țara Bascilor cu un avans de 19 secunde față de ceilalți favoriți.   

Etapă contra-cronometru

Thomas s-a mulțumit să-și marcheze principalul adversar, Dumoulin, și în plus a mai obținut și bonusul de șase secunde pentru locul doi în etapă, el învingând în sprintul din spatele lui Roglic. 

Geraint ThomasGeraint Thomas are toate șansele să aducă tricoul galben duminică pe Champs Elysees

 

În clasamentul general Thomas are un avans de 2'05" față de Dumoulin, 2'24" față de Roglic și 2'37" față de Froome.

Galezul de 32 de ani a luat o opțiune hotărâtoare pentru victoria finală la Paris duminică, pentru că sâmbătă are loc etapa contra-cronometru individual Saint-Pée-sur-Nivelle - Espelette, lungă de 31 km și între primii patru în clasamentul general nu sunt diferențe majore la această disciplină.

Așadar, Thomas are toate șansele să aducă tricoul galben duminică pe Champs Elysees, în timp ce Dumoulin, Roglic și Froome vor trebui probabil să se lupte pentru celelalte două trepte ale podiumului în competiția numărul unu a ciclismului mondial.