Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Galezul Geraint Thomas câștigă ediția 2018 a Turului Franței

thomas_champs.jpg

Geraint Thomas a adus tricoul galben pe Champs Elysees
Dominația britanică/Sky a Turului Franței continuă cu Geraint Thomas
Sursa imaginii: 
ASO/Alex Broadway

Ciclistul britanic galez, Geraint Thomas a câștigat Turul Franței 2018, ediția a 105-a, prima fiind în 1903. Ultima etapă a fost câștigată la sprint de norvegianul Alexander Kristoff pe bulevardul Champs Elysees de la Paris.  

Thomas s-a clasat pe primul loc în clasamentul general, cu un avans de 1'51" față de olandezul Tom Dumoulin, 2'24" în fața compatriotului și coechipierului său de la Team Sky, Chris Froome, 3'22" în fața slovenului Primoz Roglic și 6'08" în fața olandezului Steven Kruijswijk.

Este a șasea victorie în șapte ani în Turul Franței a echipei Team Sky, după cele ale lui Bradley Wiggins (2012) și Chris Froome (2013, 2015, 2016, 2017), confirmând dominația britanică aproape totală a celei mai importante competiții cicliste mondiale. 

Thomas, care era la începutul Turului locotenentul lui Froome la Sky, și-a construit victoria pe soliditate și inteligență tactică, el câștigând avantaje relativ mici asupra rivalilor săi în principalele etape de munte, câștigând două dintre ele în Alpi, printre care cea mai spectaculoasă în vârf la Alpe d'Huez, el purtând tricoul galben de lider din etapa a 11-a până la final.

Galezul ar fi putut termina cu avans și mai mare dacă nu ar fi încetinit în ultima parte a etapei contra-cronometru individual în preziua sosirii la Paris, unde a a terminat cu 14 secunde în urma lui Dumoulin, după ce a încetinit vizibil pe ultimii kilometri nevrând să riște victoria finală printr-o căzătură.

Locotenent fidel

Câștigătorul Marii Bucle de anul acesta este un ghinionist în această cursă, el fracturându-și pelvisul în 2013, dar atunci a refuzat să abandoneze și l-a ajutat pe Froome să câștige primul său Tur, iar în 2017 și-a fracturat clavicula, de data aceasta fiind nevoit să abandoneze.

Chris Froome și Geraint Thomas2018 a fost anul în care Geraint Thomas l-a depășit, în sfârșit, pe Chris Froome (Getty Images)

 

Dar cauza principală pentru care Thomas nu a obținut rezultate mai bune în Turul Franței  în precedentele opt participări (cel mai bun clasament locul 15 în 2015 și 2016) este pentru că el a fost în permanență loial lui Froome și l-a ajutat substanțial, în ultimii ani devenind locotenentul său la Team Sky.

În 2018, când Froome a dat semne de slăbiciune, Thomas, fără să emită pretenții de lider, și-a făcut propria cursă, dovedind că este cel mai puternic, iar la final cvadruplul câștigător, a recunoscut cu sportivitate că victoria colegului său este meritată.

El nu are un palmares foarte bogat la ciclism pe șosea, fiind în schimb dublu campion olimpic (2008 - Beijing și 20012 - Londra) și triplu campion mondial la proba de urmărire pe echipe pe velodrom.

Născut în 1986 la Cardiff, Thomas a urmat cursurile aceleiași școli ca Gareth Bale, cel mai mai bun fotbalist galez, actualmente la Real Madrid, și Sam Warburton, fostul căpitan al echipei naționale de rugby a Țării Galilor, recent retras din activitate din cauza unor accdentări repetate.

Thomas era, potrivit profesorului său de educație fizică, Steve Williams, un atlet semi-fondist foarte talentat și mai ales un promițător jucător de rugby, sportul numărul unu în Țara Galilor.   

Modest și simpatic, "G", cum îi spun colegii și prietenii, este unanim respectat și apreciat, spre deosbire de Wiggins și Froome, precedenții câștigători britanici ai Turului Franței, fiind și primul ciclist născut în Marea Britanie care câștigă Marea Buclă (Wiggins e născut în Belgia și Froome în Kenya).

Revelații și dezamăgiri

Tricoul verde al sprinterilor a fost câștigat pentru a șasea oară (egalând recordul de victorii deținut de germanul Erich Zabel) de triplul campion mondial, slovacul Peter Sagan, tricoul alb cu buline roșii al celui mai bun cățărător a fost câștigat de francezul Julien Alaphilippe, în timp ce francezul Pierre Roger Latour, al 13-lea în clasamentul general, a câștigat tricoul alb al celui mai bun ciclist sub 25 de ani. 

Egan Bernal, Geraint Thomas și Chris Froome

Egan Bernal a fost îngerul păzitor pe munte al lui Thomas și Froome (foto: Getty Images)

Dar marea revelație a acesti tur a fost columbianul Egan Bernal, la 21 de ani cel mai tânăr ciclist al caravanei, clasat al 15-lea la debutul său în Turul Franței.

Performanța sa este cu atât mai meritorie cu cât el a fost în permanență în serviciul liderilor săi de la Team Sky, Thomas și mai ales Froome, care îi datorează în bună măsură controlul cursei în ascensiuni, acolo unde Bernal i-a ajutat  prin ritmul său de metronom să neutralizeze practic toți adversarii. În mod cert, vom mai auzi despre Bernal și anul viitor.

Un alt debutant, Fernando Gaviria în vârstă de 23 de ani, învingător în două etape primul sprinter la acest nivel din Columbia, țară cunoscută pentru producția neîntreruptă de cățărători.

Dumoulin și Roglic au confirmat, anunțându-se printre favoriții de anul viitor, dar columbianul Nairo Quintana și francezul Romain Bardet au dezamăgit, iar așteptarea națiunii gazdă pentru un câștigător în Marea Buclă se prelungește de la 33 la 34 de ani.    

Turul Franței este transmis în direct de peste 80 de rețele TV în 190 de țări din întreaga lume, audiența cumulată pe cele trei săptămâni fiind estimată de organizatori la 3,5 miliarde de provitori.

Marea Buclă este competiția anuală cu cel mai mare număr de telespectatori și pe locul trei după Jocurile Olimpice de Vară și Cupa Mondială de fotbal.