Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


U20 Trophy, competiție crucială pentru viitorul rugby-ului românesc

20180827_123500.jpg

Stadionul Arcul de Triumf
Toate meciurile din U20 Trophy se vor juca pe Stadionul Arcul de Triumf
Image source: 
Petru CLEJ

Marți 28 august începe la București U20 Trophy, Cupa Mondială de tineret, liga a II-a, cu participarea a opt echipe. Meciurile se desfășoară pe Stadionul Arcul de Triumf din Capitală, iar echipa României joacă în primul meci împotriva Namibiei.

U20 Trophy este una dintre cele mai importante competiții de rugby organizate vreodată în România și va decide echipa ce va promova în grupa de elită mondială cu 12 echipe. 

Echipa României, Stejăreii, este în grupa A cu Samoa, retrogradată anul trecut din grupa de elită, Namibia - campioana Africii și Hong Kong - campioana Asiei. 

În cealaltă grupă joacă Fiji, Canada, Uruguay și Portugalia și după meciurile din grupă programate pe 28 august, 1 și 5 septembrie, pe data de 9 septembrie vor avea loc finalele, pentru locurile 1 - 2, 3 - 4, 5 - 6 și 7 - 8, respectiv între echipele clasate pe locurile 1, 2, 3, 4 în ambele grupe.

Dar ce șanse au Stejăreii?

"Bineințeles că ne dorim să câștigăm cât mai multe meciuri, însă trebuie să fim realiști, suntem practic echipa cea mai slab cotată din cele opt participante. Noi o să jucăm șansa aceasta la maxim, este unica pentru noi, ne dorim să facem o figură cât mai bună. Ne gândim la familiile, apropiații si suporterii României cărora trebuie să le arătăm un rugby frumos și de calitate." a declarat căpitanul echipei, Vlad Neculau, pe pagina de internet a Federației Române de Rugby (FRR).

"Nu suntem intimidați de niciun adversar, România o să joace cu 100% devotament meciurile din această competiție. Vrem să luăm meci cu meci, de aceea este foarte importantă partida cu Namibia, va fi și primul meci al nostru în competiție și ne dorim să îl câștigăm. Suntem conștienți că fiecare echipă cu care vom juca ne va considera un adversar de învins, de aceea trebuie să fim pregătiți și concentrați din primul minut al fiecărui meci." a mai spus el.

Această competiție de tineret se organizează în anul în care echipa de seniori, Stejarii, a ratat calificarea la Cupa Mondială din 2019 din Japonia și a rămas fără conducere tehnică. 

Mai mulți componenți ai lotului Stejarilor au depășit vârsta de 30 de ani și este puțin probabil că vor mai juca la Cupa Mondială din Franța din 2023, de aceea U20 Trophy este un prilej de afirmare pentru tinerii jucători români. 

Echipă eterogenă

Jurnalistul Mihai Duță, care este și antrenor de copii și juniori la clubul Grivița Roșie, scrie despre această competiție:

Mihai Duță

Mihi Duță face o analiză a șanselor Stejăreilor

"Cred că World Rugby a decis organizarea Trophy U20 având în vedere viitorul acestui sport în România. Poate fi interpretat și ca un semn de încurajare după descalificarea echipei mari de la Cupa Mondială.

Jucătorii care au acum 18, 19, 20  de ani, vor avea 23-25 de ani în 2023 la următoarea Cupă Mondială și, mai departe, vor fi într-un punct culminant al carierei în 2027.

În momentul de față, „Stejarii” sunt într-un moment al schimbăriide generații. Jucători importanțiau vârste de peste 31 de ani și mă refer aici la Mihai Macovei - 32 de ani, Florin Vlaicu - 32 de ani, Valentin Calafeteanu 33 de ani, Cătălin Fercu 32 de ani, Florin Surugiu 33 de ani.

Probabil că o parte dintre ei ar mai putea face parte din lotul care ar participa la Cupa Mondială din Franța în 2023,dar nu vor mai putea să țină un meci întreg. Vor fi folosiți doar pentru experiența pe care o au.

Până atunci, trebuie descoperiți și susținuți jucătorii talentați care îi pot înlocui. Din acest motiv este foarte importantă această competiție care este totodată și o evaluare a viitorului rugby-ului românesc. Sigur, mai sunt câțiva jucători tineri care activează în străinătate și care au puțin peste 20 de ani, dar e momentul să vedem și ce putem produce în țară.

Selecționata U20 este una foarte eterogenă, cu 26 de jucători de la 13 cluburi, 17 din provincie și 9 din Capitală. La linia I, spre exemplu, doar doi jucători din șapte sunt din aceeași echipă.

Pentru antrenorul Danie de Villiers e destul de greu să facă o echipă cu un joc legat în atât de scurt timp. Nici nu mai poate interveni prea mult la tehnica jucătorilor, pentru că la această vârstă au deprinderi deja formate, dar poate să le arate cum să-și exploateze cât mai bine calitățile.

Din păcate, la noi, la juniori, accentul se pune pe jocul înaintașilor, cel mai folosit îndemn fiind tot „capul jos și treci peste balon”. Asta în timp ce jocul modern de rugby presupune o viteză din ce în ce mai mare a jucătorilor de pe toate posturile, o circulație rapidă a balonului și un joc cât mai deschis. 

O altă problemă a lotului nostru este aceea că doar câțiva sportivi au meciuri în picioare la echipele lor de club. Majoritatea sunt rezerve sau provin chiar de la cluburi de juniori unde avem foarte puține echipe în competiție. Se resimte puternic lipsa unei competiții serioase la nivel de U20 sau U21.

Ne vom confrunta acum cu echipe din emisfera sudică, precum Samoa și Namibia, posibil și Fiji în funcție de rezultate. România se află în grupă cu Samoa, care este și cel mai de temut adversar, cu Namibia și Hong Kong.

Trebuie să precizăm că Namibia a fost foarte multă vreme sub tutela Africii de Sud, și că au fost destui namibieni care au jucat chiar și pentru Springboks. În Namibia se joacă un rugby de calitate și nu va fi un meci ușor. Hong Kong are o echipă care a crescut mult în ultimii ani și iar nu este un adversar de neglijat.

Sunt convins că vor fi meciuri frumoase, mai ales că sunt echipe pe care le vedem rar în România. Și cred că Stejăreii vor face o figură frumoasă, dar pentru aceasta trebuie să fim în tribune alături de ei."

Marți au loc meciurile:

Ora 13: Samoa - Hong Kong

Ora 15: Uruguay - Fiji

Ora 17: Portugalia - Canada

Ora 19: România - Namibia

Ascultați relatarea editorului rubricii Știri din rugby, Petru Clej