Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


World Rugby U20 Trophy: România pierde la scor meciul de debut

romania_namibia.jpg

România 26 Namibia 55
Deși au marcat patru eseuri, Stejăreii au pierdut la scor în fața Namibiei
Image source: 
Petru CLEJ

Echipa României, Stejăreii, a debutat cu înfrângere la scor în fața Namibiei, 26 - 55, în prima rundă a World Rugby U20 Trophy, Cupa Mondială de tineret grupa a doua valorică, desfășurată la București. În aceeași rundă au obținut victorii Samoa, Fiji și Portugalia.

Ultima partidă a zilei desfășurată pe Stadionul Arcul de Triumf pe o temperatură mai suportabilă a debutat șocant pentru Stejărei, cu două eseuri transformate în câteva minute, plus alte două lovituri de pedeapsă care au dus scorul rapid la 20 - 0 pentru Namibia. 

Dezorganizați și parcă apatici, Stejăreii au reușit totuși să marcheze două eseuri până la pauză prin numărul 8 Andrei Pașalan și flankerul de pe partea deschisă Dragoș Ser, al doilea fiind transformat de centrul Cristian Bumbac, care au dus scorul la pauză la 26 - 12 pentru Namibia.

La reluare namibienii au marcat rapid un eseu, dar inițiativa a trecut apoi de partea Stejăreilor, care au recurs la jocul tradițional pe înaintare și au marcat alte două eseuri prin excelentul pilier Iulian Harțig și mijlocașul la grămadă Andrei Homiuc, ambele transformate de mijlocașul la deschidere Alexandru Harasim.

Scorul a devenit 34 - 26 pentru Namibia și, cu 10 minute înainte de final, totul părea posibil. A fost însă numai un foc de paie, pentru că namibienii au marcat alte trei eseuri, beneficiind de experiența superioară a multor jucători care evoluează în Africa de Sud, în frunte cu mijlocașul la deschidere Denzo Bruwer, care a marcat 30 de puncte pentru echipa sa. Scor final: România 26 Namibia 55.

Apărare penetrabilă

"A fost un meci greu, am avut multe greșeli, nu ne-am concentrat. Trebuie să ținem capul sus și să ne gândim la al doilea meci, cel cu Samoa. Pentru acest meci trebuie să lucrăm foarte mult la apărare, s-o îmbunătățim și s-o punem în aplicare", a declarat la RFI Andrei Pașalan.

Andrei Pașalan

Andrei Pașalan a marcat unul dintre cele patru eseuri ale echipei României

Și fostul internațional și antrenor al echipei României, Mircea Paraschiv, prezent pe stadion, era foarte nemulțumit de apărare - Stejăreii au primit șase eseuri - și consideră că responsabilitatea revine antrenorului care se ocupă de defensivă. 

Dar Mircea Paraschiv nu este prea optimist cu privire la viitorul pe termen scurt al rugby-ului românesc, referindu-se la această tânără generație de jucători.

"Infuzia aceasta mare de jucători străini în campionatul intern care nu aduc un aport decisiv în ridicarea nivelului rugby-ului nostru, asta mă întristează. Nu sunt împotriva aducerii unor jucători străini de valoare, dar nu într-un număr așa de mare. Situația în care o echipă de club are peste jumătate din lot format din jucători străini se reflectă aici. Nu vei mai putea să faci selecția din 10 mijlocași la grămadă, ci doar din doi care sunt români, iar restul sunt străini", a spus la RFI Mircea Paraschiv.

Ascultați interviul integral cu Mircea PARASCHIV:Samoa și Fiji fac spectacol

În celălalt meci al grupei A din care face parte România, Samoa, retrogradată din grupa de elită, a învins Hong Kong cu 41 - 20, tinerii jucători samoani dovedind calități remarcabile în special în mânuirea balonului, însă trebuie remarcată dârzenia în apărare a campionilor Asiei.

Samoa 41 Hong Kong 20

Centrul Frank Tato a marcat trei din cele șapte eseuri ale samoanilor în meciul cu Hong Kong

Un meci asemănător a fost cel din grupa B dintre Fiji și Uruguay, terminat cu scorul de 55 - 34 pentru fijieni, diferența fiind însă plusul de incisivitate în atac al sud americanilor care au marcat patru eseuri obținând punctul de bonus ofensiv.

În sfârșit, cel mai echilibrat meci al primei runde a fost cel dintre Portugalia și Canada, câștigat de campionii Europei cu 31 - 29, după ce canadienii conduceau la pauză cu 26 - 11. 

Sâmbătă 1 septembrie programul celor patru meciuri de pe stadionul Arcul de Triumf este următorul:

Uruguay - Canada (ora 13:00)

Namibia - Hong Kong (ora 15:00)

România .- Samoa (ora 17:00)

Fiji - Portugalia (ora 19:00)

Ascultați reportajul de pe Stadionul Arcul de Triumf al lui Petru CLEJ