Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Super Liga CEC Bank se reia cu opt echipe din 8 septembrie

dsc_7331.jpg

Căpitanii celor opt echipe care iau startul în Super Liga CEC Bank
Căpitanii celor opt echipe care iau startul în Super Liga CEC Bank pe stadionul Arcul de Triumf
Image source: 
Petru CLEJ

Căpitanii celor opt echipe participante la Super Liga CEC Bank, campionatul de rugby al României, au participat la conferința de presă de inaugurare a noului sezon. Este pentru prima oară după mai mulți ani când Super Liga începe cu acest număr de echipe, dintre care două noi promovate. 

Într-un an în care veștile bune nu au abundat în rugby-ul românesc, debutul ligii de vârf cu opt echipe față de șapte sau chiar șase până acum nu poate fi decât de bun augur.

Dar cine garantează că nu vom asista la repetarea situației din ultimii ani când echipe ca Farul Constanța sau Politehnica Iași au dispărut din competiție din motive finaciare?

"Federația încearcă să sprijine în măsura posibilităților și în limita regulamentului toate echipele în mod egal. Ce se va întâmpla pe traseu, vă dați seama nu am cum să vă spun." a afirmat vicepreședintele Federației Române de Rugby, Mircea Copaci, răspunzând la o întrebare a RFI.

Chiar și echipa campioană, Timișoara Saracens, are, conform relatărilor, dificultăți în a-și plăti jucătorii. Este adevărat?

"Ar trebui să întrebați managerul și echipa de deasupra noastră, trebuie să mă pregătesc să răspund la întrebări care mă implică pe mine, astea mă depășesc." a răspuns căpitanul Timișoara Saracens, Eugen Căpățînă întrebării RFI.

Vor rezistă însă cele opt echipe din Super Ligă până la finalul competiției din punct de vedere financiar?  

"Sper. Nu știu dacă vor rezista. Depinde de bugete, de ceea ce se întâmplă la nivel central, dar și la nivel local, pentru că acolo consiliile județene și cele locale susțin financiar echipele din Super Ligă. Este foarte important dacă injecția financiară va fi una constantă. Dacă nu n-ar fi exclus să asistăm la unele retrageri, n-ar fi prima dată. Sincer să fiu mi-ar părea rău dacă așa ceva sa-r întâmpla și dacă acest calendar care pare foarte frumos cu patru meciuri pe fiecare etapă va fi ciuntit din cauze extra-sportive." este de părere jurnalistul specializat în rugby, Cristian Frisk.

Prea mulți străini?

În ultima perioadă au început să apară critici din partea unor antrenori de copii și juniori și foști jucători cu privire la numărul prea mare de străini care joacă în Super Ligă, ceea ce ar împiedica formarea unor noii generații de jucători români.

În prima rundă a Cupei Regelui au figurat pe foile de joc 41 de străini din totalul de 184 (fără a include jucătorii din Republica Moldova), adică 22%. Deci, cum stă situația?

Johnny Sola și Michael Scheepers

Johnny Sola este căpitanul echipei Tomitanii Constanța, iar Michael Scheepers este vice-căpitan la Gloria Buzău, cele două noi promovate

"De când au apărut străinii nivelul campionatului nostru a crescut. E bine să ne creștem tinerii noștri și să-i promovăm, dar de când au apărut străinii campionatul nostru a devenit mai dinamic, mai spectaculos", a spus căpitanul CSM București, Adrian Ion.

"Nu sunt atât de mulți iar străinii vor ajuta rugby-ul românesc. La echipa națională doar opt jucători străini eligibili au fost selecționați", a spus la rândul său căpitanul uneia dintre noile promovate, Tomitanii Constanța, neo-zeelandezul Johnny Sola.

"Jucătorii străini aduc o nouă perspectivă asupra jocului din țările lor care ajută rugby-ul românesc să crească și să se dezvolte. Deci e un câștig de ambele părți", este de părere vice-căpitanul celeilalte promovate, Gloria Buzău, sud-africanul Michael Scheepers.

Strategie perdantă

"Pe de o parte problema este reală. Într-adevăr, a existat o infuzie de jucători care au venit în România. Inițial s-a spus că ei trebuie să acopere posturile deficitare, și așa este, mai ales pe liniile dinapoi. Dar atât timp cât mizăm pe această tactică de a aduce străini fără să ne uităm la sectorul juvenil este clar că pe termen lung este o strategie perdantă. Iar efectele se vă deja cu ochiul liber la echipele de copii și juniori, unde nu mai există interes deci baza de selecție s-a îngustat foarte mult." comentează Cristian Frisk.

Cristian FRISK

Cristian Frisk consideră că strategia aducerii multor străini în Seper Ligă este perdantă pe termen lung

Atât Johnny Sola cât și Michael Scheepers s-au declarat profund onorați de a fi căpitan și respectiv vice-căpitan al echipelor lor și ambii și au exprimat speranța că Tomitanii Constanța și Gloria Buzău vor face față cu brio noii ediții a Super Ligii.

Runda inaugurală a Super Ligii CEC Bank va avea loc pe 8 septemebrie după următorul program:

Timișoara Saracens - Gloria Buzău (ora 11)

Știința Baia Mare - Tomitanii Constanța (ora 11)

Steaua - Universitatea Cluj (ora 12)

CSM - Dinamo (ora 17) 

Ascultați reportajul realizat la sediul FRR de editorul rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ