Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


World Rugby U20 Trophy: Stejăreii la a doua înfrângere, dar ameliorați

romania_samoa.jpg

România 17 Samoa 31
Pachetul de înaintași rămâne punctul forte al Stejăreilor
Image source: 
Petru CLEJ

Echipa de rugby sub 20 de ani a României, Stejăreii, a pierdut al doilea meci consecutiv din World Rugby U20 Trophy, Cupa Mondială pentru tineret divizia a II-a, 17 - 31 cu Samoa. Dar față de primul meci pierdut cu 26 - 55 în fața Namibiei tinerii jucători români au arătat o mai mare dorință de afirmare.

Samoanii sunt cotați cea mai bună echipă din cele opt participante la acest turneu desfășurat pe Stadionul Arcul de Triumf, fiind retrogradați anul trecut din grupa de elită. 

Jucătorii din Pacific s-au dovedit net superiori în mânuirea balonului și în asigurarea unei circulații în viteză a acestuia, spre deosebire de Stejărei, care, deși superiori pe înaintare, nu au știut să fructifice acest avantaj. 

Totuși, pentru tinerii jucători români, chiar învinși în două partide, experiența dobândită este un extrem de valoroasă.

Valentin Neculau

Vlad Neculau este căpitanul Stejăreilor

"A fost o experiență inedită pentru noi, la începutul stagiului am zis că e o experiență unică pentru noi și trebuie s-o exploatăm la maximum, cine știe când mai avem șansa să jucăm cu aceste echipe." a declarat la RFI căpitanul echipei, Vlad Neculau.

"Pentru mine este ultimul stagiu la U20 și am zis că trebuie să dau totul. În lot sunt însă și jucători mai tineri și aceasta este o ocazie pentru ei de a se afirma, de a fi promovați în Super Ligă și pentru viitoarea lor carieră internațională", adaugă el.

Atitudine pozitivă

Antrenorul Stejăreilor, Danie de Villiers, a fost extrem de nemulțumit după înfrângerea cu Namibia, dar de data aceasta avea și unele motive de satisfacție.

Danie de Villiers

Danie de Villiers constată o altfel de atitudine la meciul cu Samoa față de cel cu Namibia

"Acel joc cu Namibia a fost o dezamăgire cumplită. Am avut un stagiu de pregătire dificil. În mod realist vorbind n-aveam niciun fel de șanse să câștigăm acest turneu. Avem mulți băieți născuți în 1999 și 2000, iar acesta este un prilej de a învăța. Deci tot ce le-am cerut băieților a fost un efort. La meciul cu Namibia efortul a fost zero. Scopul nostru azi a fost să ne recâștigăm mândria, ceea ce am reușit. Nu-mi pasă de scor, am vrut atitudine pozitivă și am arătat acest lucru astăzi", a declarat la RFI Danie de Villiers.  

Dar dacă Stejăreii au arătat dăruire și efort, prea adeseori jocul lor a fost grevat de greșeli, uneori elementare, dar Danie de Villiers nu este deloc descurajat de acest lucru.

"Uitați-vă la jucătorii cu numerele 8, 9, 10 sau 12, cu toții sunt U18. Acestea sunt posturile care impulsionează echipa, aceștia sunt cei care trebuie să facă decizii. Singurul mod în care pot învăța este în acest mediu. I-ați văzut pe unii dintre ei ce ochi au făcut când samoanii au executat dansul lor de luptă Siva Tau înaintea meciului. Trebuie să privim dincolo de aceste greșeli și să judecăm anul viitor, pentru că anul viitor vom vedea ceva special, în opinia mea." este de părere antrenorul Stejăreilor.

Laune: pasa și placajul

Dar unii foști jucători și antrenori prezenți pe Stadionul Arcul de Triumf se arătau foarte dezamăgiți de prestația Stejăreilor. Gheorghe Dragomirescu a fost antrenorul echipei României U19 care a obținut locul a treilea la Cupa Mondială divizia de elită în 1996 și el scoate în evidență deficiențele fundamentale ale jucătorilor români de azi.

Gheorghe Dragomirescu

Gheorghe Dragomirescu este dezamăgit de jocul Stejăreilor

"Convingerea mea este că lacuna fundamentală este pasa, urmată de placaj. De altfel, aceste două elemente compun fundamentele jocului de rugby. Dacă nu le faci bine pe acestea, e greu să construiești , e greu să te bucuri că joci rugby. Pasa este precum cuvintele, dacă ai un vocabular redus, nu te poți exprima", este de părere Gheorghe Dragomirescu.

În plus, fostul internațional, azi în vârstă de 76 de ani, remarcă și o deficiență tactică în jocul Stejăreilor. 

"Nu prea remarc anticipație la acești jucători. Anticiparea fazei înseamnă cunoaștere, înseamnă deducție, or n-am văzut la niciunul așa ceva. Din această cauză și-n apărare, deși din punct de vedere numeric ar corespunde pericolului pe care-l dezvoltă atacul, în schimb neînțelegând, neanticipând ce se va întâmpla, nu au reacția cuvenită. Și atunci pot fi bătuți cu ușurință, cum s-a întâmplat și în meciul de azi și în meciul cu Namibia", adaugă Gheorghe Dragomirescu. Ascultați interviul cu Gheorghe Dragomirescu

Stejăreii mai au un joc în grupa A cu Hong Kong miercuri 5 septembrie de la ora 19 pe Stadionul Arcul de Triumf. Obiectivul lor declarat este victoria, ceea ce i-ar plasa pe locul al treilea în grupă și le-ar permite să joace duminică 9 septembrie pentru locurile 5 - 6 în acest turneu. 

Ascultați reportajul realizat pe Stadionul Arcul de Triumf de editorul rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ