Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


World Rugby U20 Trophy: România va juca pentru locurile 7 - 8

romania_hk.jpg

România 33 Hong Kong 56
Stejăreii au dominat pe înaintare dar nu au putut valorifica această superioritate
Image source: 
Petru CLEJ

Echipa României - Stejăreii - va juca pentru locurile 7 - 8 în World Rugby U20 Trophy, Cupa Mondială de tineret divizia a II-a, după cea de-a treia înfrângere în grupa A, 33 - 56 cu Hong Kong. Pentru promovare în grupa mondială de elită se vor întâlni duminică Samoa și Fiji.

După înfrângerile cu 26 - 55 în fața Namibiei și 17 - 31 în fața Samoa, era de așteptat un reviriment al Stejăreilor în al treilea meci, care nu doar că nu s-a produs, dar prestația lor de miercuri seara a fost pe alocuri jenantă. Ce s-a întâmplat?

"Lipsa concentrării. Am făcut un efort foarte bun în meciul cu Samoa. Idealul nostru era să creștem de acolo și să adăugăm în acest meci mai mult. Au fost prea multe individualități, nu am respectat structura de joc în proporție de 100% și de fapt ne-am subestimat adversarul", a declarat la RFI căpitanul echipei, flankerul Vlad Neculau.

Cu toate că echipa României a pierdut toate cele trei meciuri din grupa A, pentru mulți jucători din lot, mai ales pentru cei tineri acest turneu a fost extrem de valoros.

"Este o experiență unică. A fost un turneu foarte greu deoarece cred că majoritatea jucătorilor din celelalte țări joacă la seniori. Totul este diferit: contactul, viteza de joc, trebuie să iei cea mai bună decizie în timpul cel mai scurt. Am avut foarte multe de învățat și mă adaptez." spune mijlocașul la deschidere Dănuț Jipa în vârstă de 18 ani. 

Meteahnă românească

Pentru antrenorul secund al Stejăreilor, Daniel Carpo, rezultatul de miercuri seara se datorează unei probleme de atitudine. 

Antrenorul secund Daniel Carpo spune că Stejăreii și-au subestimat adversarul

"Băieții nu au reușit să răspundă la o echipa mai organizată, o echipă modestă în opinia mea, dar care au dorit victoria mai mult ca noi. Noi suntem din păcate români, facem un meci cât de cât bun, cu Samoa, când băieții noștri au arătat un pic de rugby însă în meciul cu Hong Kong au decis că doar prezența în teren le va aduce victoria. Asta este din punctul meu de vedere o meteahnă românească, am fost și eu jucător, după ce un meci bun jucăm cu o echipă pe care o considerăm mai slabă și facem un meci prost", spune Daniel Carpo.

Duminică Stejăreii vor juca finala pentru locurile 7 - 8 împotriva Canadei, clasată pe ultimul loc în grupa B, după înfrângerea cu 26 - 53 în fața Fiji. În celelalte două meciuri, Samoa a învins Namibia cu 41 - 28, în timp ce Portugalia a trecut de Uruguay cu 26 - 15. 

Ca urmare, Hong Kong și Uruguay își vor disputa locurile 5 - 6, Portugalia și Namibia locurile 3 - 4, în timp ce Fiji și Samoa se vor lupta pentru locul 1 care asigură promovarea în grupa mondială de elită.

"Sprijinim rugby-ul românesc"

Nu toți jucătorii români au fost dezamăgiți miercuri seara. Fundașul echipei Portugaliei, Gabriel Pop, originar din Satu Mare, autor al unui eseu în meciul cu Uruguay, era încântat de evoluția echipei sale. 

Bill Beaumont spune că vrea ca România să se califice la Cupa Mondială din 2023

"În prima repriză au condus, în a doua am pus intensitate și ei n-au rezistat. Obiectivul nostru a fost clasarea în primele 4. Am avut un vis că primul loc era al nostru. N-am reușit, dar locul trei poate fi al nostru.", spune Gabriel Pop.

Miercuri a fost prima zi când a asistat la meciuri și președintele World Rugby - federația mondială, englezul Bill Beaumont, care s-a declarat încântat de nivelul meciurilor și a afirmat că organizarea turneului de către România este un pas înainte după dezamăgirea provocată de descalificarea de la Cupa Mondială 2019.

"Noi împărtășim dezamăgirea românilor. Uneori deciziile pe care le iei în viață sunt dificil de luat și știu că au afectat țara. Dar noi suntem aici ca să arătăm că sprijinim rugby-ul românesc, dorim să vedem întărirea rugby-ului românesc. Știu că vor fi dezamăgiți pentru următoarele 12 luni, dar vrem să-i vedem calificați pentru Cupa Mondială din Franța din 2023, de aceea suntem aici", a declarat la RFI Bill Beaumont.

Ascultați reportajul realizat pe Stadionul Arcul de Triumf de editorul rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ