Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Exeter, Clermont, Ospreys și Benetton - lideri în ligile europene

wasps_exeter.jpg

Wasps 31 Exeter 42
Exeter (în alb) își continuă șirul victoriilor cu bonus ofensiv
Sursa imaginii: 
https://www.wasps.co.uk

Marile ligi europene la rugby au în frunte atât favoriți - Anglia, Gallagher Premiership, dar și echipe care revin - Franța,Top 14, cât și lideri surprinzători - Liga celto-italo-sud-africană, Guinness Pro 14. 

În Anglia runda a doua a fost dominată de derby-ul dintre Wasps, semifinaliști ai campionatului trecut, și Exeter Chiefs, finaliștii perdanți din luna mai. Wasps au condus la pauză cu 24 - 21 dar Chiefs au continuat în ritmul cu care au început în runda inițială marcând în total șase eseuri. Scor final Wasps 31 Exeter 42/

Campionii en titre Saracens au jucat prinul meci al sezonului pe Allianz Park, cochetul lor stadion din nordul Londrei, cu noii promovați, Bristol Bears, care au primit o infuzie de capital din partea proprietarului lor, miliardarul Steve Lansdown.

Urșii nu s-au dezmințit și conduceau la pauză cu 18 - 13, dar un placaj înalt al fostului internațional australian George Smith i-a adus acestuia catonașul roșu și rămași în 14, conjugat cu reintrarea numărului 8, Billy Vunipola - un eseu, după fractură de antebraț, și aripii Liam Williams - trei eseuri, meciul s-a dezechilibrat complet. Scor final Saracens 44 Bristol 23.

Derby-ul tradițional al vestului, Bath - Gloucester, a început sub semnul dominației totale a oaspeților care condiceau la pauză, 21 - 0. Gazdele au revenit însă și ambele echipe au terminat cu bonus ofensiv, scocul final fiind 31 - 31.

Un alt meci cu scor mare a fost cel dintre Leicester Tigers și Newcastle Falcons. Învinși la scor în prima rundă, cu un nou antrenor în persoana fostului lor jucător, Geordan Murhpy, Tigrii au reacționat pozitiv și au învins cu 49 - 33, ambele echipe înregistrând bonusul ofensiv. 

În alt meci, Northampton Saints au învins cu 27 - 20 pe Harlequins în timp ce Sale Sharks (cu pilierul Alex Țăruș intrat de pe banca de rezerve) au învins pe Worcester Warriors cu 21 - 15. 

În clasament după două runde conduc cu punctaj maxim - 10 - finaliștii de anul trecut, Exeter Chiefs și Saracens, urmați de Gloucester cu 7 puncte.

Clermont în revenire de formă

În Franța, după un sezon catastrofal, campionii ediției 2017, Clermont Auvergne, s-au instalat în frunte după a treia victorie consecutivă, 42 - 20 cu Stade Francais, echipa preluată de miliardarul german Hens Peter Wild. 

Clermont 42 Stade Francais 20

Racing 92 Paris a continuat comportarea bună din sezonul trecut , învingând cu 59 - 7 pe Agen, în timp ce Stade Toulousain a întrecut pe La Rochelle cu 33 - 26.

În celelalte meciuri, Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș titular) a terminat la egalitate cu Montpellier, 9 - 9, în timp ce nou promovata USA Perpignan a pierdut pe teren propriu, 16 - 22 în fața lui Lyon.

Grenoble (cu pilierul Mihăiță Lazăr intrat în minutul 66) a pierdut pe teren propriu cu Pau, 21 - 24. Derby-ul dintre Toulon (lanterna roșie) și Castres (campionii en titre, cu pilierul Tudor Stroe pe banca de rezerve) s-a încheiat cu victoria dramatică a gazdelor, 28 - 27, după ce oaspeții au condus cu 27 - 20 până cu patru minute înainte de fluierul final.

În clasament după trei runde în frunte se află Clermont cu 14 puncte, urmați de Racing 92 și Toulouse cu 10.

Benetton în frunte 

În Guinness Pro 14 echipa italiană Benetton a obținut a doua victorie consecutivă în două runde, 27 - 25 în fața lui Cardiff Blues - câștigătorii Challenge Cup (competiția europeană inter-cluburi numărul 2) și participanți în Cupa Campionilor Europeni și se află pe primul loc în grupa B. 

Benetton Treviso

Benetton pentru prima oară în fruntea unei grupe din Guinness Pro 14

La a doua victorie sunt și irlandezii de la Ulster, învingători la limită, după un joc pasionant, 30 - 29 în fața lui Edinburgh. 

În grupa A neînvinse după două runde sunt galezii de la Ospreys, 46 - 14 cu sud-africanii de la Toyota Cheetahs, și Glasgow Warriors, 25 - 10 în fața lui Munster.

În celelalte rezultate, campionii Guinness Pro 14 și ai Europei, Leinster, au suferit prima înfrângere, 21 - 23 în deplasare în fața galezilor de la Scarlets, Dragons au învins pe sud-africanii Southern Kings cu 27 - 22, în timp ce în partida Connacht - Zebre scorul a fost 46 - 14.

În clsamentul grupei A se află pe primul loc la egalitate Ospreys și Glasgow cu câte 9 puncte, în timp ce în grupa B conduc Benetton și Ulster ci câte 8 puncte.