Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


World Rugby U20 Trophy: România patru înfrângeri, pe ultimul loc

20180909_183807.jpg

Stejăreii la sfârșitul partidei cu Canada
Stejăreii au pierdut la scor toate cele patru partide disputate în acest turneu
Image source: 
Ovidiu NAHOI

Echipa de tineret a României, Stejăreii, a pierdut și cel de-al patrulea meci din World Rugby U20 Trophy, divizia a II-a, 14 - 71 cu Canada și s-a clasat pe locul opt din opt participante. Competiția a fost câștigată de Fiji care a promovat în grupa mondială de elită cu 12 echipe.  

Orice speranțe că finala pentru locurile 7 - 8 va fi altfel decât meciurile cu Namibia, Samoa și Hong Kong din grupele preliminare au fost rapid spulberate de canadieni care au practicat un joc în viteză în fața tinerilor români care au părut lipsiți de orice ambiție, au făcut greșeli elementare atât în atac cât și în apărare și s-au prăbușit după numai câteva minute de joc, pierzând la scorul cel mai sever din competiție.

Jucătorii prezenți la acest turneu vor concura pentru locuri în echipa națională de seniori ce va particpa la calificările pentru Cupa Mondială din Franța din 2023, iar nivelul redus de acum poate fi un semnal de alarmă pentru viitor.

Vlad Neculau intervievat de Petru Clej

Căpitanul Stejăreilor, Vlad Neculau, spune că tinerii nu sunt promovați suficient (foto: Ovidiu Nahoi)

"Cred că o bună parte dintre cei de aici vor fi prezenți și acolo. Sperăm să crească nivelul din țară pentru că asta e problema noastră. Nu consider că sunt prea mulți jucători străini în campionatul nostru, problema este că nu avem destule echipe sau meciuri competititve, în fiecare an sunt aceleași echipe care se luptă pentru locurile 1, 2, 3, 4, cred că nu promovăm tinerii îndeajuns", a declarat la RFI căpitanul echipei Vlad Neculau.

Acest campionat a fost rezervat jucătorilor născuți după 1 ianuarie 1998, dar în lot au figurat numeroși jucători de 19 sau 18 ani care vor avea drept de joc și anul viitor la U20. 

"Trebuie să rămânem uniți după acest turneu, deoarece suntem foarte mulți jucători născuți în 1999 și 2000, trebuie să muncim atât individual cât și ca echipă și să sperăm că putem să revenim", spune mijlocașul la deschidere Dănuț Jipa în vârstă de 18 ani. 

Deficiențe majore

România a pierdut toate cele patru meciuri disputate în acest turneu, marcând 90 de puncte dintre care 13 eseuri și a primit 213 puncte și 31 de eseuri. 

Dănuț Jipa intervievat de Petru Clej

Dănuț Jipa este unul dintre cei mai tineri Stejărei

Fostul internațional și antrenor al echipei naționale, Mircea Paraschiv, prezent în tribunele Stadionului Arcul de Triumf, este extrem de dezamăgit de evoluția Stejăreilor și enumeră slăbiciunile lor principale.

"În primul rând mari probleme de pregătire fizică. Sunt jucători cu talie, dar sunt supra-ponderali. În al doilea rând au mari probleme în a înțelege sistemul de apărare, unde în toate meciurile noi am suferit foarte mult. O altă problemă ar fi că prea mult ne uzăm în grămezile ordonate. Jocul modern s-a schimbat foarte mult, este un joc în mișcare și dacă noi împingem în permanență în grămezile ordonate, atuinci ne uzăm, pierdem din energie și în momentul în care trebuie să alergăm să facem faze în mișcare, nu mai reușim pentru că suntem obosiți", spune Mircea Paraschiv.

Ascultați interviul cu Mircea Paraschiv:Prezent și el în tribune, jurnalistul Chris Thau, fost director al publicațiilor la International Rugby Board, precursorul lui World Rugby - federația mondială - remarcă excelenta organizare a acestui turneu, deși capitolul promovare lasă de dorit. 

"Trebuie scoasă politica din rugby"

Cât privește evoluția Stejăreilor, Chris Thau o consideră surprinzător de slabă, dar nu este totuși prea pesimist în ceea ce privește viitorul.

Christian Thau (stânga) și Mircea Paraschiv
Mircea Paraschiv cu Christian THAU la pe Stadionul Arcul de Triumf la București în septembrie 2018
Image source: 
Petru Clej

Christian Thau (stânga) și Mircea Paraschiv scot în evidență deficiențele din jocul Stejăreilor și problemele rugby-ului românesc

"Rugby-ul românesc are o capacitate de regenerare surprinzătoare. Dar această situație nu este o chestiune care s-a întâmplat ieri sau alaltăieri, asta e o problemă veche de 15 - 20 de ani. Este o tragedie în ceea ce privește promovarea jucătorilor de calitate și mai ales selecția. Am ajuns aici să ne bată Hong Kong, să ne marteleze Canada, sunt probleme serioase. Trebuie scoasă politica din rugby și trebuie mers la bază. Și trebuie aduși antrenori, antrenori de calitate la juniori", este de părere Chris Thau.

Ascultați interviul cu Chris Thau:Finala competiției s-a desfășurat, așa cum era de așteptat, între Fiji și Samoa, dar contrar așteptărilor meciul a fost total dezechilibrat. Fijienii au făcut o demonstrație de rugby în permanentă mișcare, au câștigat cu 58 - 8 și vor evolua anul viitor în grupa de elită. 

Și celelalte finale au fost dezechibrate: Portugalia a învins Namibia cu 67 - 36 pentru locurile 3 - 4, în timp ce Uruguay a depășit Hong Kong cu 78 - 17 pentru locurile 5 - 6. 

Ascultați reportajul realizat pe Stadionul Arcul de Triumf de editorul rubricii Actualitatea în rugby, Petru CLEJ