Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby, România U20: "Două luni de pregătire nu au fost de ajuns"

danie.jpg

Danie de Villiers
Danie de Villiers spune că mulți dintre Stejăreii tineri pot avea un viitor în rugby
Image source: 
Petru CLEJ

Antrenorul echipei de rugby sub 20 de ani a României, sud africanul Danie de Villiers, a spus la RFI că perioada de pregătire pentru Stejărei în vederea Cupei Mondiale divizia a II-a desfășurată la București nu a fost suficientă. Stejăreii au pierdut toate cele patru meciuri disputate și s-au clasat pe locul opt din opt echipe participante. 

Patru meciuri jucate, cu Namibia, Samoa, Hong Kong și Canada, patru înfrângeri, 90 de puncte marcate, 213 primite, 13 eseuri marcate, 31 primite, este bilanțul Stejăreilor.

"Noi știm că din păcate sportul se conduce după rezultate, așa că oamenii se uită la rezultate și totul este judecat după ele, ceea ce este corect și asta înseamnă că am avut un turneu îngrozitor" recunoaște Danie de Villiers. 

"Dacă însă vă uitați la când am început acest proiect, acum două luni, cu oamenii pe care-i aveam la dispoziție nu puteam câștiga acest turneu. Și atunci trebuie să ne întrebăm: ne uităm la ce s-a întâmplat până acum în 2018 sau ne uităm mai departe în timp. Iar decizia mea a fost să mă uit mai departe în timp."

Danie de Villiers spune că la începutul perioadei de pregătire a avut la dispoziție un lot de 49 de jucători, dintre care 26 erau de vârstă mai mică de 19 ani ceea ce le va permite să joace la U20 și anul viitor, iar 16 dintre ei pot juca și peste doi ani, fiind născuți în anul 2000.

"Acesta nu este mediu în care să înveți, pentru că e un turneu foarte periculos, dar pentru mulți dintre jucători a fost o experiență strașnică și să sperăm că sunt lecții pozitive.", spune antrenorul Stejăreilor. 

"Poți să antrenezi și să înveți oamenii multe lucruri. Dar unul dintre lucrurile pe care nu poți să le inculci este atitutdinea. Jucătorii sunt singurii care pot decide atitudinea față de acele lucruri. Într-un joc de echipă cu 15 jucători poți avea un singur jucător cu o atitudine greșită și acest lucru va avea influență asupra întregului grup" reflectează Danie de Villiers.

"Scenariu de groază"

El spune că multe lucruri puteau fi făcut mai bine, dar că două luni de pregătire nu au fost suficiente. Mai mulți foști jucători și antrenori prezenți în tribunele stadionului Arcul de Triumf au remarcat deficiențe majore la tinerii jucători români, între care și elementele de bază al jocului de rugby, pasa și placajul.

Stejăreii au marcat 13 eseuri în patru meciuri dar au primit 31

"E un scenariu de groază. Te aștepți că atunci când băieții sunt convocați la lotul național pasa și prinderea balonului să fie pentru iei a doua natură și atunci când realizezi că trebuie să lucrezi pe lucruri așa de simple atunci problemele de structură devin dintr-o dată foarte complicate. Înțelegerea spațiului de joc, crearea spațiului de joc, înțelegerea a ce faci cu spațiul, toate acestea devin o problemă. Iar acestea sunt aspectele fundamentale ale jocului de rugby: să prinzi un balon, să alergi cu el și să pasezi. În ceea ce privește placajul este ceva pe care vrei să-l faci sau nu vrei să-l faci, ține de atitudine", spune antrenorul Stejăreilor. 

Dificultatea cu care se confruntă mulți dintre jucătorii convocați la lot este lipsa oportunităților de a juca, după terminarea junioratului la 18 ani, având în vedere numărul redus de echipe care există în România. 

"Este ușor să spui că unii dintre jucători evoluează în Super Ligă. De fapt unul singur începe ca titular, iar alții nici măcar nu intră în primii 23 pe foaia de joc. Mulți s-au alăturat acestor cluburi acum câteva luni și doar se antrenează dar nu joacă, așa că trebuie să fim pro-activi, mai ales cu privire la generația 1999 și 2000 care au mult potențial, dar ce putem face pentru ca ei să aibă unde juca? Ei se vor întoarce la cluburile lor și poate că trebuie să fim mai implicați. Tot vorbim despre antrenarea jucătorilor, dar poate ar trebui să vorbim și de antrenarea antrenorilor", este de părere Danie de Villiers.

Portugalia - exemplu de succes

Un exemplu de succes este echipa Portugaliei, clasată pe locul 3 în World Rugby U20 Trophy. Danie de Villiers spune că acest lot a fost împreună de trei ani, jucătorii fiind identificați la 16 ani, este un grup omogen cu un scop clar și comun tuturor jucătorilor, fiind un exemplu de urmat de România.

Portugalia a ocupat locul al treilea la World Rugby U20 Trophy

În ceea ce privește viitorul său ca antrenor, Danie de Villiers spune că el este antrenor el echipei naționale de rugby în 7 și a fost rugat să se ocupe de echipa U20, ale cărei rezultate ar fi putut și ar fi trebuit să fie mai bune, dar că în ceea ce-l privește nu va fi implicat în noua conducere tehnică a Stejarilor - echipa națională de seniori - care va fi anunțată miercuri 12 septembrie la ora 11 la sediul Federației Române de Rugby. 

Ascultați interviul acordat de Danie de Villiers editorului rubricii Actualitatea în rugby, Petru CLEJ