Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"O țară care iubește mult rugby-ul", noul antrenor al Stejarilor

lievremont_petrache.jpg

Thomas Lièvremont cu Alin Petrache
Thomas Lièvremont a fost prezentat de președintele FRR, Alin Petrache
Image source: 
www.frr.ro

Noul antrenor principal al naţionalei de seniori a României este francezul Thomas Lièvremont, a anunțat Federația Română de Rugby, într-o conferință de presă. Conform FRR, acesta a colaborat cu Stejarii pentru două din meciurile din Rugby Europe Championship, din luna martie, cu Rusia şi cu Belgia, ca antrenor specialist al marginii şi a coordonat pregătirea României A, în luna iunie, pentru meciuri de pregătire cu England Counties. 

"Am venit in Romania acum câteva luni, am întâlnit persoane care au apreciat pasiunea și implicarea mea, am descoperit o țară care iubește mult rugby-ul și crede în el, așa că am decis că merită să revin. Obiectivul pe care mi-l propun este să antrenez echipa în cel mai bun mod posibil, pe de o parte și să concep un plan de dezvoltare pe o perioadă de câțiva ani, până cel puțin în 2023, pe de altă parte. Nu-mi place să pierd, obiectivul meu e să câștig. Voi sta cât mai mult posibil în România, când mă implic într-un proiect, o fac 100% și îmi dedic cât de mult timp este necesar reușitei lui. Personal, legat de dezvoltarea rugby-ului de aici, cred că o componentă importantă este și dezvoltarea unor academii în România, unde tinerii jucători să aibă șansa formării la standarde internaționale. Nu este nimic în neregulă cu trimiterea lor peste hotare, însă adaptarea este grea, pentru că exista diferențe majore între România și Franța, spre exemplu", a declarat noul antrenor al Stejarilor.   

"Descalificarea României de la Cupa Mondială este un subiect delicat. E mai bine să vorbim despre viitor. Ceea ce am constatat e că rugby-ul românesc a suferit mult și vreau să contribui la revigorarea lui, vreau să le readuc zâmbetul tuturor celor care iubesc rugby-ul în această țară. Descalificarea României a fost o traumă pentru rugby, știu că jucătorii, suporterii și reprezentanții Federației Române de Rugby sunt toti marcați. Trebuie să muncim mai mult și să câștigăm. Trebuie să avem o abordare diferită, trebuie să reflectăm cum să adaugăm pasiune jocului și jucătorilor, să alcătuim un cadru care să le ofere asta. Sper ca următoarele meciuri să îi facă mândri pe suporteri de echipa României. Nu putem uita ce s-a intâmplat, însă trebuie să ne concentrăm pe viitor, pe Cupa Mondială din 2023, tocmai pentru a demonstra că România își are locul ei în al doilea eșalon valoric mondial." a mai spus el.

"Sunt similitudini între rugby-ul românesc și cel francez, nu se pune problema să impunem ceva legat de joc, rugby-ul românesc este fizic, bazat pe contact, trebuie valorificate avantajele și punctele sale forte, în timp ce ne adaptăm la rigorile rugby-ului internațional, ca să ramânem combativi. Trebuie păstrat spiritul luptător specific Stejarilor, însă trebuie bine pregătiți fizic, ca să reziste mai ales în confruntări de viteză” a spus tehnicianul francez.

Fost internațional francez

În vârstă de 44 de ani, Thomas Lièvremont a fost internaţional francez între 1996-2004 şi a evoluat la Perpignan (1996-2000), Biarritz (2000-2007) şi Dax (2007-2008). La finalul carierei de jucător a devenit antrenor, pregătind pe Dax, echipa pe care a promovat-o în Top 14 (prima ligă franceză) şi pe Bayonne,în ultimii ani fiind managerul echipei naţionale de U20 a Franţei.

Thomas Lièvremont, noul antrenor al Stejarilor
Thomas Lièvremont
Image source: 
frr.ro

Thomas Lièvremont a mai lucrat cu Stejarii în 2018

Ca jucător,  Thomas Lièvremont a fost de trei ori campion al Franţei cu Biarritz (în 2002, 2005 şi 2006) şi a câştigat cu echipa Franţei de trei ori Turneul celor Şase Naţiuni, în 1998 şi 2004 – Marele Șlem şi 2006 şi a fost şi vicecampion mondial cu echipa în 1999.

Fratele său, Marc Lievremont, a fost și el internațional și apoi a antrenat echipa Franței, conducând-o pe banca tehnică la Cupa Mondială din 2011 când a pierdut în finala cu Noua Zeelandă, 7 - 8.

Odată cu numirea noului antrenaor al Stejarilor au fost anunţate şi meciurile pe care România le va disputa în luna noiembrie.

Astfel, pe 10 noiembrie, România va întâlni în meciul de baraj pentru menţinerea în Rugby Europe Championship, Portugalia, după care, în aceeaşi lună, Stejarii vor avea două partide test cu Statele Unite ale Americii pe 17 noiembrie şi cu Uruguay pe 24 noiembrie.

În plus, România A va întâlni pe 3 noiembrie, într-un meci de pregătire, Kenya. Locul de disputare a meciurilor urmează să fie stabilit, pentru că Stadionul Arcul de Triumf va intra în lucrări de renovare.

Stejarii au mai avut un antrenor francez în persoana lui Robert Antonin, în perioada 2004 - 2011.