Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua Zeelandă pierde cu Africa de Sud - primul eșec acasă din 2009

blacks_boks.jpg

Noua Zeelandă 34 Africa de Sud 36
Bucurie imensă pentru Springboks, decepție uriașă pentru All Blacks
Sursa imaginii: 
https://rugby365.com/

Campioana mondială Noua Zeelandă a pierdut pe teren propriu în fața Africii de Sud, 34 - 36 în Rugby Championship, prima înfrângere pe teren propriu în fața unei echipe naționale din 2009 încoace. În cel de-al doilea meci al celei de-a patra runde Argentina aînvins Australia în deplasare cu 23 - 19.   

Ce diferență fac 12 luni! În septembrie 2017 All Blacks învingeau Springboks cu 57 - 0 în drum spre un triumf în campionatul celor patru mari ai emisferei sudice cu șase victorii din șase meciuri disputate.

De data aceasta aceeași echipă care îi învinsese pe All Blacks acum nouă ani, Springboks, au pus capăt invincibilității All Blacks (cu excepția unei înfrângeri în 2017 în fața Leilor Britanici și Irlandezi) pe teren propriu. 

All Blacks au marcat totuși șase eseuri față de cinci ale adversarilor lor, dar lipsa de acuratețe în loviturile de picior așezate ale mijlocașului la deschidere Beauden Barrett față de omologul său sud-african, Handre Pollard, a făcut diferența. 

Antrenorul neo-zeelandezilor Steve Hansen a refuzat să dea vina pe Barrett și pe arbitrajul lui Nigel Owens, criticat de unii comentatori, și a spus că după acest meci sunt lecții de învățat pentru campionii ultimelor două ediții ale Cupei Mondiale. 

Pumas înving Wallabies

Culmea ironiei este că jurnaliștii au tratat cu neîncredere afirmațiile lui Hansen dinaintea meciului care-i desemna pe Springboks drept favoriți. Cert este că sud-africanii care anul trecut au trecut printr-o criză majoră sunt acum pe o curbă ascendentă.

"Springboks ai noștri și-au făcut foarte bine datoria prin lupta crâncenă și victoria împotriva viguroșilor All Blacks", a scris pe Twitter președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.

"Hotărârea pe care ați demonstrat-o azi, în deplasare, este mai mult decât împlinire. Echipa noastrp a dat dovadă de caracter de la început până la sfârșit. Continuați să purtați drapelul, ne faceți mândri", a continuat liderul sud-african.

All Blacks sub noul antrenor Rassie Erasmus continuă și politica de cote rasiale cerute de guvernul Africii de Sud: șapte dintre cei 23 de jucători de pe foaia de meci sunt non-albi, iar căpitan este flankerul Siya Kolisi, de origine negru african. Cota impusă de autorități trebuie să ajungă la 50% la Cupa Mondială de anul viitor din Japonia.

În celalălt meci al rundei a patra Argentina a învins Australia în deplasare pentru prima oară în 35 de ani și a înfundat și mai tare în criză echipa antrenată de Michael Cheika, alimentând cererile de demisie la adresa tehnicianului care doar acum trei ani ducea pe Wallabies în finala Cupei Mondiale.

În clasament după patru runde conduc All Blacks cu 16 puncte, urmați de Springboks cu 10, Pumas cu 8 și Wallabies cu 6.

În runda a cincea pe 29 septembrie Africa de Sud joacă cu Australia (16:05 ora României), în timp ce Argentina primește vizita Noii Zeelande (23:40).