Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Tudor Popescu: A fost cel mai dur sezon din cariera Simonei Halep

halep_foto_bun.jpg

Image source: 
facebook

Simona Halep, lider mondial, anunță nu va participa la Turneul Campioanelor, competiție de elită care reunește cele mai bune jucătoare ale sezonului. Jucătoarea română are hernie de disc și are nevoie de câteva săptămâni pentru a se trata. Chiar și așa însă, Halep va încheia sezonul pe prima poziție, pentru al doilea an la rând. 

Simona Halep a justificat retragerea prin problemele de sănătate pe care le are (o hernie de disc), prin lipsa antrenamentelor și a transmis că nu i-a fost ușor să ia o astfel de decizie. 

"Spatele meu nu este ok. Nu m-am antrenat în ultimele patru săptămâni. Nu sunt încă pregătită să particip la acest nivel și încă sufăr din cauza asta. Nu e ușor să ies pe teren și să concurez în acest moment. (…) Am nevoie de 3-4 săptămâni pentru a face exercițiile necesare și a lua pauza de care am nevoie, apoi ar trebui să fie bine. Așa că am suficient timp să mă pregătesc pentru sezonul următor", a spus jucătoarea română de tenis. 

Ar fi fost mai bine pentru Halep dacă ar fi luat pauză după turneul de la Wuhan, astfel încât să aibă timp de recuperare, crede jurnalistul Cristian Tudor Popescu. A fost oricum cel mai solicitant sezon din carierea jucătoarei   -  explică, la RFI, Cristian Tudor Popescu: 

CTP: Se poate rezolva această problem cu terapie. Andrei Pavel a avut o afecțiune chiar mai gravă, cred, decât a Simonei. Cu tratament a reușit să rămână la nivel înalt în circuitul profesionist. 

Rep.: În cât timp se poate rezolva?

CTP: Ei, aici e întrebarea. În câteva luni. (…) Simona, după părerea mea, ar fi trebuit să se oprească după turneul de la Wuhan. Faptul că a continuat să joace i-a făcut rău. Ar fi trebuit să se oprească atunci și să-și programeze recuperarea pe câteva luni de zile.

Rep.: Simona Halep spune că nu s-a antrenat în ultimele patru săptămâni. La acest nivel, când faci o pauză de antrenamente de tipul acesta, poți să mai faci față la un Turneu al Campioanelor?

CTP:  Exclus. Pentru că Turneul Campioanelor nu este unul obișnuit. Acolo nu ai șansa să întâlnești în primul meci, în al doilea meci, o jucătoare mai accesibilă. Acolo toate jucătoarele sunt foarte puternice. Sunt primele jucătoare ale lumii și dacă vii cu o asemenea pregătire, adică lipsă…Nu știu dacă a fost totuși preluată corect declarația. Eu am înțeles că a ea tituși a încercat să joace. La Moscova. S-a antrenat pentru asta și a renunțat pentru că are în continuare dureri. În sfârșit. Nu numai de antrenamente e vorba aici. E vorba de meciuri oficiale. Simona nu a mai avut un meci cu o jucătoare de Top 10 de la finala de la Cincinnati. Să vii cu asemenea premise la Turneul Campioanelor nu are nicun rost.

(…) 

Rep.:  După Montreal Simona Halep a intrat într-ubn declin. Este strict consecința acestei problem fizice pe care o are? Întreb gândindu-mă și la sezonul viitor. 

CTP: Nu după Montreal, ci după Cincinnati. Să nu uităm că acolo a fost în finală. De acolo însă, după părerea mea, ea s-a și depresurizat psihic. 

Rep.: Deși urma US Open!

CTP: Deși urma US Open. Există niște rezerve psihice ale jucătorului, așa cum există și rezerve fizice și care la un moment dat se termină. Anul acesta a fost cel mai solicitant din cariera Simonei. A fost în finală la două Grand Slam-uri. A câștigat unul. În turneele la care a participat a avansat până în fazele superioare. A avut multe meciuri grele. Deci a fost anul cel mai dur pentru ea și i-a epuizat mai devreme rezervele. 

(…) 

Între timp, WTA a confirmat că  Simona Halep va fi numărul 1 mondial la finalul anului, pentru a doua oară consecutiv. Locul Simonei Halep la Turneul Campioanelor va fi luat de olandeza Kiki Bertens, participant în premieră la  Singapore. Turneul campioanelor, finala sezonului,  începe duminică.