Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Începe ultimul sezon internațional de toamnă în format actual

all_blacks.jpg

Noua Zeelandă - Australia
Noua Zeelandă vine în emisfera nordică după câștigarea a trei meciuri împotriva Australiei
Sursa imaginii: 
Getty Images

Sâmbătă începe ultimul sezon internațional de toamnă la rugby înaintea Cupei Mondiale de anul viitor din Japonia. Este și ultimul sezon de toamnă în acest format, înaintea reformei radicale preconizate de World Rugby

Fereastra internațională se întinde pe patru săptămâni și va include cu precădere meciuri între echipele mari din cele două emisfere, în frunte cu campionii mondiali, Noua Zeelandă.

All Blacks vor debuta în turneul lor din emisfera nordică împotriva Japoniei (locul 11 în clasamentul World Rugby) la Osaka, sâmbătă cu începere de la 7:45 (ora României și a Republicii Moldova), o recunoaștere a progreselor imense a echipei Bravilor Cireși Înfloriți, chiar dacă antrenorul Steve Hansen va alinia echipa a doua pe Stadionul Hanazono. 

Un alt semn al evoluțiilor pe scena internațională este cuplajul de pe stadionul Soldier Field din Chicago, unde Irlanda (locul 2) întâlnește Italia (locul 14) de la ora 22, în timp ce Statele Unite (locuk 15) joacă duminică de la ora 00:15 împotriva Maori All Blacks. 

Șocul primei săptămâni a ferestrei de toamnă are loc la Londra pe Stadionul Twickenham de la ora 17, unde Anglia (locul 4) întâlnește Africa de Sud (locul 6).

Antrenorul englezilor, australianul Eddie Jones, se confruntă cu numeroase absențe datorate accidentărilor, printre care frații Mako și Billy Vunipola, în timp ce Springboks sub conducerea noului lor antrenor, Rassie Erasmus, sunt în puternică revenire de formă, învingând recent pe All Blacks chiar pe terenul lor. 

La Cardiff, pe Principality Stadium de la ora 16:45 are loc unul dintre rarele meciuri între echipe din emisfera nordică, Țara Galilor (locul 3) și Scoția (locul 5), două echipe în urcare față de anul trecut. 

Stejarii încep reconstrucția

Echipa României (locul 17) începe o nouă eră sub antrenorul Thomas Lievremont, după uriașa decepție a descalificării de la Cupa Mondială, prima absență de la turneul final în nouă participări.

Stejarii, cu echipa A, vor debuta sâmbătă pe stadionul Steaua din Capitală de la ora 14 împotriva Keniei, care se pregătește pentru turneul de recalificare de săptămâna viitoare de la Marsilia alături de Germania, Canada și Hong Kong, turneu care va desemna a 20-a și ultima echipă calificată pentru Cupa Mondială de anul viitor.

Va urmă sâmbătă 10 noiembrie meciul cu Portugalia, baraj pentru rămânerea în prima divizie a Cupei Națiunilor din Europa, poziție inedită în care au ajuns Stejarii ca urmare a depunctării din cauza folosirii în calificările Cupei Mondiale a tonganului Sione Fakaosilea, considerat a fi ineligibil pentru România. 

Acest meci este primul internațional care se desfășoară la Baia Mare pe Arena Zimbrilor, cu începe de la ora 14. 

Sâmbătă 17 noiembrie tot de la ora 14 Stejarii întâlnesc pe stadionul Steaua Statele Unite, calificate la Cupa Mondială și în mare ascensiune de formă, iar pe 24 noiembrie la aceeași oră și pe același stadion ei își încheie anul internațional împotriva Uruguay (locul 18), altă echipă în ascensiune, calificată pentru Cupă Mondială.

În sfârșit, sâmbătă 3 noiembrie, Moldova (locul 49) întâlnește Ungaria (locul 69) în divizia a treia europeană, Haiducii ajungând pe cea mai joasă poziție din istoria lor, după cea mai severă înfrângere din istorie, 6 - 80 împotriva Suediei, în condițiile unei degringolade fără precedent în rugby-ul moldovenesc.

Începând cu 2020, primul an după Cupa Mondială, World Rugby are în proiect înlocuirea meciurilor test cu două ligi mondiale cu promovare și retrogradare.