Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: România - Portugalia, un meci de baraj inedit și nedorit

macovei_vassalo.jpg

Mihai Macovei și Salvator Santos
Căpitanii celor două echipe, Mihai Macovei și Salvator Santos, pe Arena Zimbrilor
Sursa imaginii: 
Cătălin ANGHELESCU

Echipa de rugby a României, Stejarii, întâlnește sâmbătă Portugalia în meci de baraj pentru rămânerea în prima divizie a Cupei Europei pe Națiuni. Este prima partidă internațională de rugby ce se dispută la Baia Mare după aproape 30 de ani. 

Stejarii se găsesc într-o postură inedită, aceea de a lupta pentru evitarea retrogradării în divizia secundă și aceasta datorită depunctării din ediția trecută care a dus și la descalificarea echipei României de la Cupa Mondială pentru folosirea unui jucător ineligibil. 

Noul antrenor al Stejarilor, Thomas Lievremont, a convocat un lot puternic, cu opt jucători care evoluează în străinătate, dar și cu trei debutanți, fundașul Ionel Melinte, mijlocașul la deschidere Daniel Plai și aripa Vlăduț Zaharia. 

De remarcat și faptul că între cei 23 de jucători de pe foaia de joc figurează doar doi străini, linia a II-a Johannes Van Heerden, și centrul Fonovai Tangimana. 

"S-ar putea să fi o schimbare față de trecut pentru utilizarea a mai puțin străini, dar acesta nu este momentul schimbărilor bruște, pentru că ne trebuie rezultatul. Victoria contra lusitanilor este un obiectiv care nu are cum să ne scape dacă dorim să rămânem în așa zisa cremă continentală a rugby-ului", spune jurnalistul Cristian Frisk, specializat în rugby.

"Surprinde utilizarea lui Cătălin Fercu pe post de centru, dacă la Fonovai Tangimana nu e o surpriză, el putând juca cu același randament și centru și aripă, la Fercu mi se pare un experiment. Faptul că avem trei debutanți la echipa națională este un lucru bun, dar, atenție, Portugalia este o echipă în creștere de formă și este foarte periculoasă". 

Portughezii, care au câștigat detașat divizia a doua europeană, au în lot un singur jucător care evoluează în străinătate, Rui D’Orey, de la Richmond, liga a doua a Angliei, cea mai notabilă absență fiind cea a centrului Pedro Bettencourt, care joacă la Newcastle Falcons în prima ligă a Angliei.

Palmares favorabil Stejarilor

Palmaresul întâlnirilor dintre cele două echipe este favorabil Stejarilor, aflați pe locul 17 în clasamentul World Rugby, cu 20 de victorii față de doar trei ale lusitanilor, aflați pe locul 24 în același clasament. 

De notat însă că cele trei victorii portugheze s-au înregistrat în ultimii 15 ani, una dintre ele petrecându-se la București în 2009, scorul fiind de 22 - 21 pentru Portugalia. 

Portughezii au făcut o figură foarte bună și la Cupa Mondială de tineret, U20, divizia a doua, în septembrie la București când s-au clasat pe locul trei, față de ocul opt, ultimul, pentru Stejărei.

"Din fericire pentru România, Portugalia nu este încă la nivelul Stejarilor la seniori. Pachetul de înaintași ar putea să facă diferența. Deocamdată suntem peste Portugalia, ce va fi peste cinci ani, mi-e teamă să-mi imaginez, am văzut la ei ce vine din urmă, inclusiv românul Gabriel Pop care joacă fundaș la U20, pe când la noi din păcate se subțiază atât cantitativ cât și calitativ sectorul juvenil din rugby-ul românesc", este de părere Cristian Frisk. 

Meciul de la Baia Mare începe sâmbătă la ora 14, iar câștigătoarea va juca anul viitor în divizia 1, alături de Georgia, Rusia, Spania, Germania și Belgia, în timp ce învinsa va juca în divizia a doua alături de Lituania, Polonia, Cehia, Olanda și Elveția. 

 
Ascultați relatarea editorului rubricii Știri din rugby, Petru Clej