Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Tânăra echipă a României întâlnește Statele Unite în Ghencea

stejarii.jpg

Stejarii la antrenament
Antrenorul principal Thomas Lievremont lucrează cu pachetul de înaintași la ultimul antrenament
Image source: 
Petru CLEJ

Echipa de rugby a României, Stejarii, întâlnește sâmbătă Statele Unite la București, un prilej de testare a numeroși jucători tineri convocați de antrenorul Thomas Lievremont. Este de fapt începutul reconstrucției echipei naționale.

Ultimul antrenament al Stejarilor înaintea meciului cu Vulturii a fost prilejul prezentării noului căpitan al echipei României, tânărul de 22 de ani din linia a doua a înaintării, Adrian Moțoc, care joacă la Agen, în prima ligă a Franței. 

"Erau jucători în fața mea care aveau mult mai multă experiență, dar acum trebuie să fac față situației, trebuie să mă prezint și să fiu acolo pentru echipa națională. Eu nu pot să mă impun în fața jucătorilor mai vârstnici, am nevoie de ajutorul lor și singurul mod în care mă pot impune este maniera mea de joc, atitudinea pe care o voi avea pe teren", a declarat la RFI Adrian Moțoc.

Antrenorul principal al Stejarilor, Thomas Lievremont, spune că Moțoc este un jucător inteligent care în plus stăpânește la perfecție limba engleză, deci poate comunica cu arbitrul partidei și este fluent în franceză ceea ce ajută la comunicarea cu antrenorul principal. 

Acesta este un moment propice pentru reconstrucția echipei, spune antrenorul Lievremont. Pe lângă tinerii care au debutat săptămâna trecută împotriva Portugaliei (scor 36 - 6), mijlocașul la deschidere Daniel Plai, aripa Vlăduț Zaharia și fundașul Ionel Melinte, pe banca de rezerve mai sunt acum alți trei debutanți, pilierul Alexandru Savin, linia a doua Marius Iftimiciuc și mijlocașul la deschidere Tudor Boldor.

"Trebuie să reconstruim echipa, este momentul potrivit, trebuie să ne asigurăm de victoria împotriva Portugaliei ca să rămânem în al doilea nivel european. În pofida lipsei de experiență, acesta este un nou ciclu, trebuie să aducem sânge proaspăt și să le oferim acestor tineri posibilitatea de a acumula experiență", a declarat la RFI Thomas Lievremont. 

Creativi pe liniile dinapoi

În pachetul de înaintași vor lipsi cinci titulari de bază care s-au întors la cluburile lor din Franța și Anglia, în schimb liniile dinapoi încep partida în aceeași componență ca în meciul cu Portugalia, în care au arătat un joc imaginativ în viteză. 

Adrian Moțoc intervievat de Petru Clej
Adrian Moțoc devine căpitan al echipei României la 22 de ani
Image source: 
Mirela Băsescu

"Încercăm lucruri noi, vrem să ajungem și noi la modul cum se joacă în lume, să fim mai creativi, mai atrăgători. Am arătat săptămâna trecută în câteva rânduri ce pot face aceste linii dinapoi, dar suntem de abia la început. Va fi mult mai dificil mâine, vom jucă împotriva unui sistem defensiv diferit, poate și vremea va fi un pic diferită, dar această linie dinapoi este extrem de atrăgătoare și cred că dacă se ivește ocazia acești băieți vor fi creativi și vor profita", a declarat la RFI antrenorul secund Danie de Villiers, care răspunde de liniile dinapoi.

Americanii au venit la București după victoria in extremis obținută sâmbăta trecută împotriva Samoa, la San Sebastian în Spania cu 30 - 29. 

A fost prima victorie din istorie a Statelor Unite împotriva Samoa, după prima victorie obținută în vară împotriva Scoției.

De altfel americanii au nouă victorii consecutive în meciuri test înaintea venirii la București și sunt pe locul 15 în clasamentul World Rugby, cu o poziție deasupra Stejarilor. 

În palmaresul direct al victoriilor, Vulturii conduc cu 6 - 2, cel mai recent meci, din noiembrie 2016 revenind însă Stejarilor care cu acel prilej au reținut Cupa Pershing care se acordă echipei câștigăroare a meciului dintre cele două echipe, iar Vulturii, spre deosebire de Stejari, sunt calificați la Cupa Mondială din Japonia de anul viitor.

În lotul Statelor Unite figurează jucători de valoare precum pilierul Titi Lamositele, triplu campion al Angliei și dublu campion al Europei cu Saracens, centrul Joe Lasike de la Harlequins din prima ligă a Angliei și căpitanul aripă Blaine Scully, de la câștigătoarea Challenge Cup în ediția trecută, Cardiff Blues. 

Meciul începe la ora 14 și se desfășoara pe stadionul Ghencea din București. 

Lotul României:

1. Ionel Badiu (Romains), 2. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), 3. Alexandru Gordaș (CSM Bucuresti), 4. Adrian Moțoc (C)(Agen), 5. Marian Drenceanu (Timișoara Saracens), 6. Adrian Ion (CSM București),7. Johan Van Heerden (Perpignan), 8. Cristi Chirica (CSM Știința Baia Mare), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Daniel Plai (CSA Steaua), 11. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 12. Tangimana Fonovai (CSM București), 13. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens), 14. Vlăduț Zaharia (Timișoara Saracens), 15. Ionel Melinte (CSA Steaua)

Rezerve: 16. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 17. Alexandru Savin (CSM Bucuresti), 18. Constantin Pristăviță (CSM Stiinta Baia Mare), 19. Marius Iftimiciuc (Timișoara Saracens), 20. Răzvan Ilișescu (Blagnac), 21. Valentin Calafeteanu (CSM București), 22. Tudor Boldor (CSA Steaua), 23. Vlăduț Popa (Timisoara Saracens)

Lotul Statelor Unite

Jucător Club Selecții
1. Titi Lamositele Saracens (Anglia) 24
2. Joe Taufete'e Worcester Warriors (Anglia) 17
3. Paul Mullen Fără echipă 4
4. Greg Peterson Glasgow Warriors (Scoția) 18
5. Nick CIvetta Doncaster Knights (Anglia) 16
6. John Quill Glendale Raptors 28
7. Tony Lamborn Rugby Southland (Noua Zeelandă) 17
8. Cam Dolan NOLA Gold 38
9. Ruben de Haas Free State Cheetahs (Africa de Sud) 5
10. Will Hooley Bedford Blues (Anglia) 5
11. Ryan Matyas San Diego Legion 11
12. Paul Lasike Harlequins (Anglia) 7
13. Bryce Campbell London Irish (Anglia) 19
14. Blaine Scully Cardiff Blues (Țara Galilor) 41
15. Marcel Brache Perth/Western Force (Australia) 10
     
Rezerve    
Jucător Club Selecții
16. Dylan Fawsitt Old Blue New York / Rugby United NY 5
17. David Ainuu Toulouse Rugby (Franța) 1
18. Dino Waldren London Scottish (Anglia) 13
19. David Tameilau Glasgow Warriors (Scoția) 10
20. Hanco Germishuys Fără echipă 9
21. Nick Boyer* San Diego Legion 0
22. Will Magie Glendale Raptors 17
23. Gannon Moore North Harbour Rugby (Noua Zeelandă) 1
 
Ascultați reportajul realizat de efitorul rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ