Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: România 5 Statele Unite 31, lecție severă pentru Stejari

eseu_american.jpg

România 5 Statele Unite 31
Americanii marchează cel de-al doilea dintre cele cinci eseuri împotriva Stejarilor
Sursa imaginii: 
Petru CLEJ

Echipa de rugby a României a pierdut pe teren propriu meciul cu Statele Unite, 5 - 31, un serios avertisement pentru tinerii Stejari. Ei vor încerca să se revanșeze sâmbăta viitoare în meciul cu Uruguay.

Disputat pe o vreme glacială cu vânt tăios, în fața a circa 500 de spectatori pe Stadionul Ghencea din București rezultatul meciului nu a fost niciun moment în cumpănă.

Vulturii au dominat din start, dovedind o experiență superioară și numai greșeli de mânuire a balonului au păstrat scorul la proporții modeste până la pauză, când americanii conduceau cu 12 - 5, două eseuri la unul, ei fiind cantonați practic tot timpul în jumătatea de teren a Stejarilor.

După pauză, cu vântul în spate Stejarii au mai echilibrat meciul, dar cei care au marcat au fost tot americanii, prin trei eseuri, impulsionați de excelentul taloneur Joe Taufete'e și penetrantul centru Paul Lasike, în timp ce mijlocașul la deschidere Will Magie a controlat jocul magistral cu loviturile sale de picior.

Echipă tânără

Stejarii erau vizibil decepționați la sfârșitul meciului, deși tânărul lor căpitan, Adrian Moțoc, era destul de pozitiv.

Stejarii după meci
Stejarii, dezamăgiți, trebuie să se pregătească acum pentru meciul cu Uruguay
Sursa imaginii: 
Petru CLEJ

"Suntem foarte dezamăgiți, am luat 31 de puncte dar după părerea mea nemeritat. Echipa s-a prezentat foarte bine, eu mai am multe de învățat în funcția de căpitan, se vede că îmi lipsește experiența dar în schimb a fost bine pe teren, băieții s-au dăruit și după părerea mea acest scor nu este meritat", a declarat la RFI Andrei Moțoc.

Autorul singurelor puncte ale echipei României, din eseu, a fost fundașul Ionel Melinte, debutant săptămâna trecută în meciul câștigat împotriva Portugaliei. El are o evaluare mai puțin pozitivă decât a căpitanului său.

"S-a văzut că au fost mult mai buni decât noi, azi cel puțin. Suntem o echipă tânără, avem de crescut, am aflat după acest meci unde suntem și unde trebuie să muncim. Am avut multe puncte slabe în acest meci dar sper să le remediem până săptămâna viitoare când jucăm cu Uruguay", a declarat la RFI Ionel Melinte. 

România a căzut de pe locul 16 pe locul 17 în clasamentul World Rugby după această înfrângere, imediat deasupra Uruguay-ului, care spre deosebire de Stejari este o echipă calificată la Cupa Mondială. 

Americanii în ascensiune

În schimb Vulturii sunt la a 10-a victorie consecutivă în meciuri test și au urcat pe poziția a 13-a, cea mai înaltă din 2003 de când se alcătuiește clasamentul mondial. Will Magie era foarte mulțumit după meci. 

Americanii au recâștigat Cupa Pershing
Americanii au recâștigat Cupa Pershing, pierdută în fața Stejarilor în 2016
Sursa imaginii: 
Petru CLEJ

"Sunt foarte mulțumit de victorie, au fost clar condiții foarte dificile, a fost foarte frig, e un loc unde e dificil să câștigi, în trecut n-am avut așa mare succes, așa că ne bucură această victorie. Am încercat să exercităm presiune în prima parte cu vântul în spate, iar după pauză a trebuit să ne schimbăm strategia jocului cu piciorul cu vântul în față. Săptămâna viitoare jucăm cu Irlanda, sperăm să învingă azi Noua Zeelandă și să sărbătorească toată săptămâna, dar vorbind serios noi am învins Scoția în vară și simțim că putem să jucăm cu succes împotriva celor mai bune echipe din lume", a declarat la RFI Will Hooley.

Prin această victorie Vulturii au recâștigat Cupa Pershing care se atribuie învingătoarei din partida România - Statele Unite, după înfrângerea în fața Stejarilor, 10 - 23 în noiembrie 2016 tot la București.

Trofeul este denumit așa în onoarea comandantului trupelor americane în Primul Război Mondial, generalul John Pershing, cel care a inițiat jocurile sportive interaliate de la Paris din vara lui 1919, unde a avut loc primul joc internațional al României contra aceleiași echipe a Statelor Unite. 

 
Ascultați reportajul de pe Stadionul Ghencea al editorului rubrici Știri din rugby, Petru CLEJ