Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rugby: Stejarii doresc victoria cu Uruguay, ultimul meci al anului

macovei_gaminara.jpg

Mihai Macovei și Juan Manuel Gaminara
Căpitanii celor două echipe, Mihai Macovei și Juan Manuel Gaminara, la conferința de presă comună
Sursa imaginii: 
www.frr.ro

Echipa de rugby a României își încheie anul cu un meci test împotriva Uruguay-ului. Echipele sunt vecine în clasamentul mondial, numai că sud-americanii sunt calificați, spre deosebire de Stejari, pentru Cupa Mondială de anul viitor. 

Revenit printre Stejari, după o absență de un meci, săptămâna trecută cu Statele Unite, căpitanul de drept al naționalei, Mihai Macovei, a exprimat dorința coechipierilor săi.

"România și Uruguay se cunosc bine pentru că în ultima perioadă am jucat practic în fiecare an. Avem stiluri de joc diferite, știm că va fi un meci greu însă ne-am pregătit pentru asta toată săptămâna. Dorim să încheiem acest an cu o victorie, avem nevoie de un meci bun și sper ca mâine să facem jocul pe care l-am pregatit la antrenamente. Vom avea un teren de joc probabil foarte greu, cu mult noroi, însă până la urmă condițiile sunt aceleași pentru ambele echipe. Important e să ramânem concentrați,  să comunicăm și să respectăm planul de joc", a declarat Mihai Macovei la conferința de presă comună, cu antrenorii și căpitanii celor două echipe.

"România este o echipă bună și ne așteptăm la un meci greu. Sunt puternici pe grămadă și au jucători rapizi pe treisferturi, cred că va depinde foarte mult și de cum va arăta terenul în ziua meciului. Nu ne așteptam să găsim zăpadă aici în București, a fost frig zilele acestea, am reușit să facem antrenamente însă nu atât de bine cum ne-am fi dorit", a spus la rândul său căpitanul Los Teros, Juan Manuel Gaminara.

În XV-le de start au fost operate trei schimbări față de meciul se sâmbăta trecută, 5 - 31 cu Statele Unite, în afara lui Mihai Macovei care revine pe post de flanker pe partea deschisă în locul lui Johan Van Heerden care trece pe banca rezervelor, Eugen Căpățână devine titular pe postul de taloneur în locul lui Andrei Rădoi, iar Vlăduț Popa este promovat centru exterior în locul lui Cătălin Fercu.

Pe banca de rezerve apare un nou debutant, pe liniile dinapoi, tânărul Alexandru Bucur, cu numărul 23.

Los Teros vin și ei după o înfrângere, 7 - 68 cu Fiji în meciul disputat sâmbăta trecută la Gloucester, în Anglia. Ei se află pe locul 18 în clasamentul World Rugby, cu o poziție sub cea a Stejarilor și o victorie în deplasare ar duce la o rocadă în clasament între cele două echipe. 

România și Uruguay au disputat în ultimii 10 ani opt meciuri directe, șapte câștigate de Stejari la București și un egal la Montevideo, în 2010, în prima manșă a barajului intercontinental în urma căruia, după o victorie cu 39 - 0 în meciul retur de la București, Stejarii au prins ultimul loc calificativ la Cupa Mondială din 2011. 

Los Teros, care în trecut s-au calificat la Cupa Mondială în 1999, 2003 și 2015, sunt calificați și pentru ediție din 2019 din Japonia, unde Stejarii vor fi absenți pe motivul depunctării pentru folosirea unui jucător străin ineligibil. 

Uruguay a câștigat campionatul Americii de Sud și apoi a învins într-o dublă manșă Canada, calificându-se ca America 2, iar anul viitor Los Teros vor face parte din grupa D, alături de Australia, Țara Galilor, Georgia și Fiji.

Meciul România - Uruguay începe la 14:00 ora Bucureștiului și Chișinăului și se va disputa pe stadionul Ghencea din Capitală.