Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: 2018 - un an plin de dezamăgiri pentru Stejari și suporterii lor

stejarii.jpg

Stejarii la meciul cu Uruguay
Stejarii au încheiat anul 2018 cu o înfrângere în premieră în fața Uruguay-ului
Image source: 
Dragoș Pășcăneanu

Echipa de rugby a României a avut în 2018 unul dintre cei mai slabi ani din istoria sa, ratând pentru prima oară calificarea la Cupa Mondială. A fost un an în care slăbiciunile rugby-ului românesc au ieșit pregnant în evidență.

Pe o vreme friguroasă de toamnă, pe stadionul Ghencea din București, finalul anului pentru Stejari a fost pe măsură: prima înfrângere în fața echipei Uruguay-ului și căderea pe locul 18 în clasamentul World Rugby, cea mai joasă poziție din ultimii trei ani. 

În total, în 2018 Stejarii au jucat opt meciuri dintre care au câștigat patru și au pierdut patru, cel mai ridicat număr de înfrângeri după 2015, când a avut loc Cupa Mondială și când înfrângerile au fost suferite în fața unor echipe din primul eșalon mondial, Franța și Irlanda, alături de alte două în fața Georgiei și Italiei. 

Anul acesta, pe lângă de acum obișnuita înfrângere în deplasare în fața Georgiei, 16 - 25, Stejarii au pierdut meciul esențial cu Spania din calificările la Cupa Mondială, 10 - 22 la Madrid, iar în toamnă au pierdut la București în fața Statelor Unite, 5 - 31, și în fața Uruguay-ului. 

Victoriile, tot în număr de patru, au fost toate pe teren propriu, 85 - 6 cu Germania, 25 - 15 cu Rusia, 62 - 12 cu Belgia și 36 - 6 cu Portugalia, acest din urmă meci fiind un baraj pentru rămânerea în Rugby Europe International Championship (REIC), nivelul doi european.

Descalificare de la Cupa Mondială

Un număr mai redus de meciuri test față de anul trecut, pentru că fereastra de vară, în care trebuia să figureze primul meci cu Samoa în deplasare din istorie, a fost anulată. 

Sione Fakaosilea
Sione Fakaosilea a declarat pe propria răspundere că este eligibil pentru România
Image source: 
Petru CLEJ

De ce? Din cauza descalificării României de la Cupa Mondială, prin depunctare pentru folosirea în șapte meciuri de calificare a lui Sione Fakaosilea, dovedit a fi ineligibil din cauza faptul că evoluase în echipa de rugby în șapte a Tongăi.

Necalificarea la Cupa Mondială a fost o lovitură foarte dură, nu doar din cauza faptului că era prima după opt calificări succesive în 31 de ani, dar și pentru faptul că rugby-ul era singurul sport de echipă din România cu calificare la toate turneele finale ale Cupei Mondiale.

"Pentru suporterii rugbyului românesc, 2018 a fost un cutremur, prin descalificarea de la CM. Dar unda seismică nu pare a fi atins FRR, unde nimeni nu asumă catastrofala eroare. Spirala dezastrului pune la un loc rezultatele sportive slabe (înfrângerea de la Madrid, cele cu SUA și Uruguay) cu lipsa de viziune și pierderea credibilității pe plan internațional. Pe plan intern, rugbyul devine periferic față de alte sporturi de echipă", spune Robert Adam, membru al Club 16, grupul de suporteri al Stejarilor.

Vara a adus o consolare minoră, echipa de rugby în șapte a promovat în prima ligă a Europei, dar la sfârșitul aceleiași veri criza rugby-ului românesc a fost din scoasă în evidență la Rugby World U20 Trophy.

Organizat la București, ca un fel de consolare pentru descalificarea de la Cupa Mondială, turneul a reunit opt echipe care au concurat pentru calificarea în divizia de elită mondială a echipelor de tineret.

Stejăreii s-au clasat pe ultimul loc cu patru înfrângeri din patru meciuri, printre care unele la scor în fața unor echipe ca Hong Kong și Canada, dezvăluind o slăbiciune fundamentală a rugby-ului românesc, un sector de juniori și copii în continuă subțiere. 

Nouă conducere tehnică

În septembrie a fost numită o nouă conducere tehnică a Stejarilor în frunte cu antrenorul francez Thomas Lievremont, avându-i ca adjuncți pe sud-africanul Danie de Villiers și Dănuț Dumbravă.

Thomas Lievremont
Thomas Lievremont este noul antrenor al Stejarilor
Image source: 
Petru CLEJ

Toamna a adus victoria în meciul de baraj cu Portugalia, care însă nu a părut prea interesată de această întâlnire întrucât din lot au lipsit nuneroși jucători care joacă în străinătate sau la naționala de rugby în șapte.

Anul a fost încheiat de cele două înfrângeri cu Statele Unite și Uruguay, meciuri disputate într-un cvasi-anonimat pe stadionul Steaua, după ce stadionul Arcul de Triumf a intrat în reconstrucție.

A fost practic începutul procesului de reconstrucție a echipei naționale, cu numeroase debuturi, dar rezultatele au fost nefavorabile. 

Ținta rămâne calificarea la Cupa Mondială din 2023 care se va desfășura în Franța, iar primele meciuri care vor arăta la ce nivel se situează Stejarii vor fi în REIC în februarie și martie 2019, primul pe 9 februarie cu redutabila echipă a Georgiei.

Pe plan intern este de semnalat faptul că Super Liga CEC Bank are pentru prima oară după multă vreme opt echipe, între care două noi cluburi, Tomitanii Constanța și Gloria Buzău.

Starea financiară a echipelor rămâne însă precară, ceea ce generează incertitudine iar dispariția peste noapte a unor cluburi, așa cum s-a întâmplat cu Farul Constanța și Politehnica Iași rămâne o posibilitate îngrijorătoare.