Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gala premiilor World Rugby pe 2018 dominată de Irlanda

sexton_termouliere.jpg

Jonny Sexton și Jessie Tremouliere
Jonny Sexton și Jessie Tremouliere - cei mai buni jucători de rugby în 15 ai anului la bărbați și respectiv la femei
Sursa imaginii: 
World Rugby

Irlanda a dominat premiile acordate de World Rugby, federația mondială a jocului cu balonul oval, obținând premiile pentru cel mai bun jucător, cea mai bună echipă națională și cel mai bun antrenor. Franța a strălucit la femei. 

Fără nicio supriză titlul de cel mai bun jucător al anului a revenit mijlocașului la deschidere al echipei Irlandei, Jonny Sexton.

În vârstă de 33 de ani, Sexton a strălucit la numărul 10 încă din primăvară, când a contribuit masiv la câștigarea Marelui Șlem în Turneul celor Șase Națiuni, apoi a participat la turneul din vară din Australia când Irlanda a câștigat pentru prima oară o serie de meciuri test la Antipozi cu 2 - 1, iar în noiembrie a strălucit din nou în meciul câștigat pe Aviva Stadium la Dublin împotriva Noii Zeelande, campioana mondială en titre.

În plus, Sexton și-a adus o contribuție subtanțială la câștigarea de către echipa sa de club, Leinster, atât a ligii celto-italo-sud-africane, Guinness Pro 14, cât și a Cupei Campionilor Europeni.

Jucător de o mare finețe, distribuitor de clasă, excelent la loviturile de picior, Sexton a învins o concurență de cea mai înaltă clasă, câștigătorul ultimelor două ediții ale World Rugby Player of the Year, mijlocașul la deschidere al Noii Zeelande, Beauden Barrett, compatriotul acestuia, aripa Rieko Ioane și doi sud-africani, taloneurul Malcolm Marx și mijlocașul la grămadă, Faf de Klerk. 

Sexton este doar al doilea irlandez care obține acest titlu prestigios, după taloneurul Keith Wood, câștigătorul titlului inaugural în 2001 și primul jucător laureat din altă țară din Noua Zeelandă din 2011 încoace.

Este evident că Sexton nu ar fi ajuns acolo unde este azi fără evoluția excepțională a echipei Irlandei, care a câștigat anul acesta 11 din cele 12 meciuri disputate, învingând toate marile echipe ale lumii cu excepția Africii de Sud cu care nu a jucat și pierzând un singur meci, în deplasare, în fața Australiei. 

În felul acesta, Irlanda câștigă pentru prima oară titlul World Rugby de cea mai bună echipă națională a anului, secțiune dominată de Noua Zeelandă în ultimii opt ani. 

Noua Zeelandă rămâne pe primul loc în clasamentul World Rugby, dar Irkanda s-a apropiat pe locul al doilea și experții consideră că purtătorii tricoului verde cu trifoi vor fi concurenți foarte serioși pentru All Blacks anul viitor la Cupa Mondială.

Joe Schmidt - cel mai bun antrenor

În logica premiilor câștigate de Sexton și echipa Irlandei, Joe Schmidt, artizanul ascensiunii irlandezilor, a fost desemnat cel mai bun antrenor al anului 2018.

Joe Schmidt
Neo-zeelandezul Joe Schmidt se va retrage din funcția de antrenor al Irlandei după Cupa Mondială de anul viitor
Sursa imaginii: 
Getty Images

Taciturnul neo-zeelandez a revoluționat pur și simplu echipa Irlandei, renumită acum pentru jocul ei pragmatic, cu o apărare agresivă și contra-atacuri fulgerătoare. 

El a anunțat luni, a doua zi după decernarea premiului, că se va retrage din antrenorat de rugby imediat după Cupa Mondială din 2019.

La femei, fundașul echipei Franței, Jessy Tremouliere, 26 de ani, a fost și ea beneficiară a excelentului comportament al "albastrelor", câștigătoare ale Marelui Șlem în Turneul celor Șase Națiuni, patru dintre cele cinci jucătoare nominalizate pentru premiul la această categorie fiind franceze, într-un sport al cărui avânt în ultimii ani este indiscutabil.

La celelalte categorii s-au decernat premiile:

Cel mai bun jucător tânăr – Aphiwe Dyantyi (Africa de Sud)

Cel mai bun jucător de rugby în șapte – Perry Baker (Statele Unite)

Ce mai bună jucător de rugby în șapte – Michaela Blyde (Noua Zeelandă)

Arbitrul anului – Angus Gardner (Australia)

Premiul Vernon Pugh pentru serviciu cu distincție – Yoshiro Mori (Japonia)

Premiul pentru caracter – Doddie Weir (Scotland)

Premiul pentru spiritul rugby-ului – Jamie Armstrong, The Clan (Scoția)

Premiul pentru merit special – Stephen Moore (Australia) și DJ Forbes (Noua Zeelandă)

Premiul pentru eseul anului – Brodie Retallick (Noua Zeelandă - Australia)

Brodie Retallick
Brodie Retallick, jucător în linia a doua, a marcat un eseu demn de un centru în meciul cu Australia