Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Timișoara Saracens întâlnește liderul campionatului Franței

betham.jpg

Peter Betham
Clermont Ferrand prezintă la Timișoara o echipă din care lipsesc numeroși internaționali
Image source: 
https://www.asm-rugby.com

Timișoara Saracens întâlnește pe Clermont Auvergne în runda a treia a Challenge Cup, competiția europeană de rugby numărul 2. Clermont ocupă actualmente poziția de lider al campionatului Franței. 

 

Meciul care se va disputa sâmbătă pe stadionul Dan Păltinișanu este returul partidei disputate în octombrie și câștigate de francezi pe stadionul Marcel Michellin cu 70 - 12.

Timișorenii reintegrează internaționalii care au participat la dezamăgitoarea campaniei a Stejarilor din noiembrie încheiată cu o victorie (Portugalia) și două înfrângeri (Statele Unite și Uruguay). 

Meciul urmează la opt zile după amânarea pentru a primăvară a finalei Cupei României contra CSM București din cauza terenului impracticabil de la Cluj.

Antrenorul Frank Azema a decis să ofere o vacanță internaționalilor care au jucat meciuri test în luna noiembrie, Camille Lopez, Sébastien Vahaamahina, Rabah Slimani, Damian Penaud (toți Franța), Peceli Yato (Fiji) și Greig Laidlaw (Scoția) în timp ce Morgan Parra figurează pe banca rezervelor.

În schimb, lotul galben-albaștrilor conține numeroase nume sonore: pe înaintare internaționalii francezi Paul Jedrasiak, Judicael Cancoriet și Damien Chouly, pe liniile dinapoi mijlocașul la deschidere Tim Nanai-Williams (care a evoluat la București în noiembrie 2017 în meciul pierdut de Samoa cu 13 - 17 în fața României) precum și redutabila pereche de centri formată din internaționalul neo-zeelandez George Moala și internaționalul fijian Apisai Naqalevu, dar mai ales aripa de origine fijiană Alivereti Raka, care va deveni cetățean francez chiar în ziua meciului și va deveni eligibil să joace pentru Franța în Turneul celor Șase Națiuni care începe în februarie.


Image source: 
Timișoara Saracens Facebook

Clermont se află la ora actuală în fruntea Top 14, prima ligă a Franței, cu 41 de puncte după 11 runde, cu un avans de trei puncte față de a doua clasată, Stade Toulousain.

Prezența lui Clermont în Challenge Cup și nu în Cupa Campionilor, ca de obicei, se datorează clasării foarte slabe, locul 9 din 14, în ediția trecută a campionatului, dar asta nu poate diminua prestigiul echipei care a câștigat campionatul Franței în 2010 și 2017 și a fost de trei ori finalistă perdantă a Cupei Campionilor (2013 și 2015 în fața lui Toulon, 2017 în fața lui Saracens).

Echipa franceză va fi însoțită la Timișoara de circa 400 de suporteri ai "Armatei Galbene", vestită în lumea rugby-ului european pentru însuflețirea și modul original în care-și susține favoriții oriunde ar juca. 


Image source: 

În celălalt meci al grupei 1 a Challenge Cup, se vor întâlni sâmbătă dela ora 17 Northampton Saints și Dragons. 

Celelalte partide din Challenge Cup se vor juca după următorul program:

Vineri 7 decembrie: Pau - Worcester Warriors (21) și Grenoble (cu pilierul Mihăiță Lazăr titular) - Agen (21:45), meci arbitrat de Vlad Iordăchescu

Sâmbătă 8 decembrie: Enisei STM (cu flankerul moldovean Maxim Gargalîc titular) - Zebre (14), Benetton - Harlequins (16), Connacht - Perpignan (cu falnkerul Johan Van Heerden titular) (17), Ospreys - Stade Francais (17), Bristol Bears - La Rochelle (17) și Bordeaux Begles - Sale Sharks (cu pilierul Alex Țăruș pe banca rezervelor) (20)

În Cupa Campionilor se vor desfășura meciurile:

Vineri 7 decembrie: Edinburgh - Newcastle Falcons (21:45) și Scarlets - Ulster (21:45)

Sâmbătă 8 decembrie: Exeter Chiefs - Cloucester (15), Lyon - Glasgow Warriors (15), Bath - Leinster (17:15), Toulon - Montpellier (17:15) , Wasps - Stade Toulouasin (19:30)

Duminică 9 decembrie: Munster - Castres (15), Saracens - Cardiff Blues (15), Racins 92 Paris - Leicester Tigers (17:15)