Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Gaţu la RFI: Cristina Neagu valorează cam jumătate din echipa României

cristian_gatu_cristina_neagu_medic_recuperare.jpg

Handbalista Cristina Neagu, accidentată în meciul cu Ungaria de la Euro 2018 (Foto: AFP/Sebastien Bozon)
Handbalista Cristina Neagu, accidentată în meciul cu Ungaria de la Euro 2018 (Foto: AFP/Sebastien Bozon)

România joacă vineri de la 18.30 împotriva Rusiei, în semifinalele Campionatului European de handbal feminin. În a doua semifinală vor lupta de la ora 22 Olanda şi gazda competiţiei, Franţa.

Meciul România-Rusia vine după accidentarea Cristinei Neagu în partida cu Ungaria. Jucătoarea a suferit o ruptură de ligament încrucişat anterior şi va fi indisponibilă o lungă perioadă.

Absenţa sa ar putea afecta echipa la nivel moral. Considerată cea mai bună handbalistă a lumii, jucătoarea de 30 de ani valorează cât jumătate din lotul naţional, declară la RFI fostul preşedinte al Federaţiei, Cristian Gaţu: „E cam periculoasă absenţa Cristinei Neagu, care valorează cam jumătate din echipa noastră, dar eu cred mult în această echipă şi sper că ele îşi vor uni eforturile ca să facă faţă absenţei lui Neagu. Ea a acaparat jocul echipei şi practic era un fel de antrenor de pe teren al echipei şi evident că absenţa ei va conta foarte mult”.

  

Ce înseamnă de fapt accidentarea Cristinei Neagu?

 

Ruptura de ligament încrucişat anterior nu este o afecţiune gravă. Problema e recuperarea, care poate dura până la o jumătate de an, explică la RFI fostul medic al echipei naţionale de fotbal a României, Pompiliu Popescu: „E relativ gravă, nu e atât de importantă, numai că durata ei este de aproximativ şase luni, până când Cristina Neagu revine în teren. Se operează şi după aceea se va recupera. Recuperarea este foarte importantă, la patru luni începe să alerge, la cinci-şase luni începe să joace (...). Nu este în final nici o problemă, decât de timp. Se va reface în integralitate”.

  

 

Valoarea Rusiei

 

Pentru România urmează duelul cu Rusia, una dintre cele mai valoroase echipe de handbal din lume. Rusoaicele sunt campioane olimpice, iar lotul lor este atât de solid, încât absenţa unei jucătoare poate fi suplinită cu uşurinţă de alta la fel de valoroasă, spune Cristian Gaţu.Rusia a fost de patru ori campioană mondială şi a câştigat ultima ediţie a Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea, rusoaicele nu au obţinut niciodată trofeul european, cel mai bun rezultat fiind argintul în 2006.

România şi Rusia s-au întâlnit de zece ori în ultimul deceniu. Tricolorele au câştigat trei meciuri şi au pierdut şase, iar o partidă s-a încheiat la egalitate. Cele două naţionale s-au întâlnit şi în preliminariile pentru Euro 2018, unde şi-au împărţit victoriile.