Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jose Mourinho - "cel special" - demis de Man Utd, pleacă la Real?

mourinho.jpg

Jose Mourinho
Jose Mourinho a fost concediat pentru rezultate slabe de Manchester United
Image source: 
Getty Images

Clubul de fotbal Manchester United l-a concediat pe antrenorul Jose Mourinho, pentru rezultatele slabe din campionatul Angliei. "Cel special" - cum s-a auto-numit portughezul - pare să-și fi pierdut aura magică din ultimii 15 ani.

Paharul răbdării s-a umplut la Manchester după înfrângerea de dumincă, 1 - 3, în fața eternilor rivali de la Liverpool, care acum sunt liderii în Premiership, în timp ce United sunt pe locul 16 la 19 puncte distanță. 

În cei doi ani cât a fost antrenor la Manchester, Mourinho a obținut două titluri, Cupa Ligii Engleze și Europa League, trofee de importanță secundară pentru un club obișnuit cu succesele în campionatul Angliei și în Liga Campionilor.

Nu doar atât, dar Man Utd a devenit sub Mourinho o echipă care practică un fotbal plicticos și care a nemulțumit suporterii clubului cel mai valoros din lume, estimat în 2017 la 2,86 miliarde de lire sterline de revista Forbes. 

Mourinho a cheltuit în doi ani peste 300 de milioane de lire sterline pentru achiziționarea a 11 jucători, între care 89 de milioane pentru francezul Paul Pogba - cel mai scump din fotbalul englez - și 75 de milioane pe belgianul Romelu Lukaku.

Multe dintre acese transferuri, între care și Pogba, au fost calificate de presă drept eșecuri, iar relațiile lui Mourinho cu Pogba, între alți jucători, s-au deteriorat rapid. 

Doi ani nu este o perioadă scurtă pentru Mourinho, care în 18 ani antrenat șapte cluburi (între care Chelsea de două ori). 

În această perioadă el a câștigat Liga Campionilor Europeni de două ori (cu Porto și Inter Milan), Europa League de două ori (cu Porto și Man Utd), campionatul Angliei de trei ori (cu Chelsea), campionatul Italiei de două ori (cu Inter Milan), campionatul Portugaliei de două ori (cu Porto) și campionatul Spaniei o dată (cu Real Madrid), fiind declarat cel mai bun antrenor de fotbal din lume în 2010.

Înapoi la Real?

Mourinho face deliciul jurnaliștilor, prin exprimarea sa extrem de liberă și controversată în conferințele de presă, el vorbind fluent șase limbi, portugheză, engleză, italiană, spaniolă, catalană și franceză.

Jose Mourinho și Cristiano Ronaldo
Jose Mourinho s-ar putea reîntoarce la Real Madrid, unde a fost antrenor între 2010 - 2013
Image source: 
Getty Images

Poate cel mai faimos citat din Mourinho datează din 2004 când a venit de la Porto la Chelsea: "Vă rog să nu mă numiți arogant, pentru că ceea ce vă spun este adevărat. Sunt campion european, cred că sunt special", a spus el atunci, iar presa l-a numit de atunci "Cel Special", pe cel care nu include modestia printre numeroasele sale calități. 

Presa se întreabă deja dacă steaua lui Mourinho, acum în vârstă de 55 de ani, nu a început să apună, dar nici nu s-a potolit zarva demiterii de la Man Utd și iată că au apărut primele relatări cu privire la un nou post de antrenor pentru Cel Special: nici mai mult nici mai puțin decât la Real Madrid, echipa pe care a mai antrenat-o din 2010 până în 2013.

Real, ca și Man Utd, a avut un start slab în actualul sezon și a destituit antrenorul așa că galacticii, pe care Mourinho i-a părăsit acum cinci ani din cauza neînțelegerilor cu jucătorii, l-ar putea avea din nou ca antrenor.

Rămâne de văzut cum se va înțelege Cel Special cu jucătorii și cu conducătorii clubului madrilen, un capitol la care Mourinho nu a excelat în timpul strălucitei sale cariere de antrenor.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ