Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Radu Durbac, Florică Murariu morți ne-elucidate de 29 de ani

durbac_murariu.jpg

Radu Durbac (stânga) și Florică Murariu
Radu Durbac și Florică Murariu au fost uciși în decembrie 1989, în condiții ne-elucidate
Image source: 
www.frr.ro

Ca în fiecare an, clubul Steaua a comemorat pe foștii săi jucători internaționali, Radu Durbac și Florică Murariu, uciși în timpul evenimentelor din decembrie 1989, în condiții niciodată elucidate. Alți patru tineri jucători și-au pierdut atunci viața.

Comemorarea a avut loc în incinta parcului sportiv din Ghencea, la monumentul din apropierea terenului unde dispută meciurile echipa de rugby a clubului Steaua.

Ambii jucători erau ofițeri activi în decembrie 1989 și ca toți militarii ei se aflau la datorie în zilele de după căderea de la putere a lui Nicolae Ceaușescu. 

Durbac, care avea gradul de maior și era în vârstă de 45 de ani, a fost împușcat în noaptea de 22 spre 23 decembrie de un glonț rătăcit în zona complexului sportiv Steaua.

Fiul lui Durbac, Bobby, povestea presei în urmă cu câțiva ani că a aflat de la televizor că tatăl său devenise una dintre primele victime ale acelui decembrie sângeros. 

Cu toate eforturile sale, Bobby Durbac nu a putut afla nici până azi circumstanțele morții tatălui său, unii colegi ai defunctului spunându-i că glonțul ar fi provenit de la un militar dintr-o unitate vecină din Ghencea. 

Șase victime

Durbac a jucat pe post de fundaș și a fost selecționat de 26 de ori în echipa națională, marcând 31 de puncte, fiind cunoscut pentru precizia loviturilor sale de picior așezate, el fiind unul dintre ultimii transformeuri care loveau balonul cu vârful bocancului. 

Monumentul eroilor din Complexul Ghencea
Radu Durbac și Florică Murariu au fost comemorați ca în fiecare an de clubul Steaua
Image source: 
Marian Burlacu

Murariu, și el ofițer activ în vârstă de 34 de ani, se îndrepta spre sediul clubului pe data de 24 decembrie, când la un filtru de securtate la ieșirea de la o stație de metrou în Drumul Taberei, ar fi fost împușcat de un militar care s-a panicat, potrivit relatării ultrioare a fratelui său, Costică. 

Ancheta procuraturii nu a elucidat nici în cazul lui Murariu circumstanțele morții, spune Costică Murariu, citat de presă.

Selecționat de 69 de ori în naționala României pe post de flanker, Murariu a marcat opt eseuri pentru Stejari, și a fost unul dintre componenții de bază, care a contribuit la victorii de prestigiu împotriva Franței, Scoției și Țării Galilor, în 1988 fiind căpitanul echipei care i-a învins pe galezi cu 15 - 9 chiar pe Arms Park din Cardiff.

În acele zile de decembrie și-au mai pierdut viața alți patru jucători de rugby: Petre Astafei (19 ani), împușcat în Piața Revoluției, Florin Butirii (20 de ani), Bogdan Stan (21 de ani), ambii uciși la Televiziune - toți trei jucători la Rapid - și Cristian Toporan (22 de ani), jucător la Energia București.