Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Exeter, Clermont, Leinster și Glasgow încheie anul în frunte

saracens_worcester.jpg

Saracens 25 Worcester Warriors 17
Saracens, în negru, au întâmpinat o dârză rezistență din partea Worcester Warriors
Image source: 
Petru CLEJ

Exeter Chiefs și Clermont Auvergne sunt în fruntea campionatelor de rugby al Angliei și respectiv Franței la jumătatea sezonului regulat, în timp ce în cele două grupe ale Guinness Pro 14 conduc Leinster și Glasgow Warriors. 

În ultima rundă disputată în 2018 în marile ligi europene la rugby, trei dintre cei patru lideri au pierdut meciurile jucate, dar și-au păstrat poziția în fruntea clasamentelor.

În Gallagher Premiership Exeter a pierdut în deplasare, 28 - 31, în fața Northampton Chiefs, cu care vor juca Timișoara Saracens pe 18 ianuarie 2019 în Challenge Cup.

Exeter, cu un pachet de înaintași net superior, au trebuit să se încline în fața Saints, care și-au folosit pe deplin imaginitivii jucători de pe liniile dinapoi. 

Totuși, Chiefs au reușit să-și păstreze în pofida înfrângerii poziția în vârful clasamentului la jumătatea sezonului regulat, prin cele două puncte de bonus - ofensiv și defensiv - dobândite în acest meci.

Saracens ar fi avut ocazia să treacă pe primul loc, dacă învingeau acasă pe Worcester Warriors cu bonus ofensiv, dar meciul a fost unul extrem de disputat, Warriors conducând după numai 11 minute cu 14 - 0.

Campionii Angliei, privați de numeroși titulari de bază accidentați, au trebuit să se întrebuințeze serios pentru a obține în final victoria cu 25 - 17, dar ei au marcat doar trei eseuri și au ratat bonusul ofensiv acordat la marcarea a cel puțin patru eseuri.

De notat victoria surprinzătoare cu bonus ofensiv a Sale Sharks în deplasare în fața celei de-a treia clasate, Gloucester, 30 - 15.

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele: Harlequins 20 Wasps 13, Bath 23 Leicester Tigers 16, Bristol Bears 35 Newcastle Falcons 28.

În clasament, Exeter 47 de puncte și Saracens cu 46 par să se îndrepte confortabil către semifinale play-off pe teren propriu, Gloucester fiind foarte departe pe locul al treilea cu 32 de puncte, iar pentru al patrulea loc calificativ se înfruntă nu mai puțin șapte echipe înșirate pe un interval de cinci puncte, în timp ce alte două echipe, Worcester și Newcastle sunt angrenate în lupta pentru evitarea retrogradării.

Clermont - constanță și regularitate

După un sezon slab în care a terminat pe locul 9 în Top 14, Clermont a revenit în fruntea campionatului acolo unde a petrecut o bună parte a timpului în acest ultim deceniu.

Perpignan 16 Clermont Auvergne 37
Clermont s-a impus cu autoritate în fața lanternei roșii, Perpignan
Image source: 
Icon Sport

În ultima runda a turului Clermont, care a pierdut doar două meciuri în campionat, a întâlnit în deplasare lanterna roșie, Perpigan, iar rezultatul a fost o victorie logică a liderului, 37 - 16 cu bonus ofensiv, care reprezintă și a 13 înfrângere în 13 meciuri de campionat a catalanilor.

În celelalte meciuri s-au înregistrat rezultatele: Stade Toulousain 39 Toulon 0, La Rochelle 53, Castres 27,Lyon 52 Agen 20, Stade Francais 23 Grenoble (cu pilierul Mihăiță Lazăr intrat în minutul 49) 20, Montpellier 41 Pau 13, Bordeaux Begles (cu pilierul moldovean Vadim Cobîlaș titular) 40 Racing 92 Paris 7.

După 13 runde Clermont conduce cu 48 de puncte, urmat de Stade Toulousain cu 45 și La Rochelle cu 42.

Munster câștigă marele derby

Liga celto-italo-sud-africană adepășit jumătatea competiției cu runda a 12-a cea a marilor derby-uri locale dominat de șocul irlandez Munster - Leinster.

Munster 26 Leinster 17
James Lowe, în albastru, a fost eliminat din joc pentru acest placaj periculos asupra lui Andrew Conway
Image source: 
Dan Sheridan/Inpho

Gazdele au obținut o victorie de prestigiu, 26 - 17, în fața campionilor Europei și ai Guinness Pro 14, profitând de eliminarea din joc după jumătate de oră a aripii James Lowe pentru un placaj periculos în aer.

În celălalt derby irlandez Connacht a învins pe Ulster cu 21 - 12, în timp ce în derby-ul scoțian Edinburgh a realizat dubla împotriva lui Glasgow Warriors, 16 - 8 în deplasare, după victoria de acasă de săptămâna trecută. 

În derby-ul galez dintre Scarlets și Cardiff Blues oaspeții, cu pilierul moldovean Dmitri Arhip revenit după o lungă accidentare în teren din minutul 57, s-au impus extrem de net, 34 - 5, în timp ce cealaltă înfruntare inter-galeză a fost mult mai echilibrată, Dragons (cealaltă adversară a Timișoara Saracens în Challenge Cup pe 11 ianuarie) învingând pe Ospreys cu 23 - 22.

O altă dublă a realizat și Benetton Treviso, 28 - 10 acasă cu Zebre în derby-ul italian, după 10 - 8 în deplasare săptămâna trecută, în timp ce cele două derby-uri sud-africane dintre Toyoya Cheetahs și Southerns Kings se vor desfășura în luna ianuarie.

În clasamentul grupei A continuă să conducă Glasgow Warriors cu 41 de puncte, talonați îndeaproape de Munster cu 39 de puncte și Connacht cu 36.

În grupa continuă să conducă detașat Leinster cu 49 de puncte, urmați de Ulster cu 33, Benetton cu 31, Scarlets și Edinburgh cu câte 30.