Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Marius Tincu desemnat antrenor interimar al Stejarilor

tincu_howells.jpg

Marius Tincu și Lynn Howells
Marius Tincu (stânga) a fost adjunctul lui Lynn Howells la conducerea Stejarilor
Image source: 
www.frr.ro

Federația Română de Rugby (FRR) a anunțat numirea lui Mariu Tincu în funcția de antrenor principal interimar al echipei naționale, Stejarii. El va fi secondat de fostul director tehnic al Stejarilor, Lynn Howells și de Danie de Viliiers care va răspunde de liniile dinapoi. 

"Am fost plăcut surprins de propunerea de a reveni printre Stejari, cei cinci ani cât am fost antrenor al pachetului de înaintare au fost ani frumoși pentru mine, ani în care am crescut ca antrenor, ca om. Mi-am dorit din prima clipa să revin, discuțiile mai lungi au fost însă cu familia mea pentru că le va fi greu să se descurce fără mine o perioadă și am nevoie de sprijinul lor 100% pentru a putea face asta." a declarat Mariu Tincu citat de pagina oficială a FRR pe internet.

"Este o postură noua pentru mine, o provocare, sunt foarte încântat și cu mare dorință de muncă. Știu unde revin, îi cunosc pe băieți, cu unii am jucat, pe unii i-am antrenat, pe unii urmează să îi cunosc, însă sunt pozitiv că vom reuși să facem lucruri frumoase împreună. Vin într-un moment greu pentru rugby-ul românesc, neparticiparea în premieră la Cupa Mondială și rezultatele înregistrate în luna noiembrie a anului trecut, toate fac foarte dificile aceste timpuri", a adăugat noul antrenor al Stejarilor.

"Este important să lăsăm orice interes personal, orice ambiție și orgoliu și să punem tot ce avem în folosul echipei, în scopul comun de a ajuta România să își găsească stabilitatea și să își reafirme valoarea pe plan mondial. De aceea, solicit sprijinul federației, cât si pe cel al suporterilor, ca să fim cu toții alături de echipă, alături de Stejari, să ne ajute și mai ales, să ne susțină. Echipa națională are nevoie de timp și multă muncă, foarte multă muncă. Vor fi rezultate care îi vor dezamăgi pe unii, îi vor bucura însa pe alții, dar vreau să îi asigur pe toți că în fiecare meci, vom da 100% pentru România, jucători și staff.”, a mai spus Marius Tincu, care devine primul român antrenor principal al Stejarilor după 2003. 

"Mă bucur că a revenit Marius, echipa României avea nevoie de cineva care să cunoască bine rugby-ul românesc și să readucă acel spirit de stejar pe care în ultima vreme l-am pierdut. Sper ca pas cu pas să construiască o echipă nouă, care crească de la meci la meci”, a declarat la RFI căpitanul echipei naționale, Mihai Macovei.

Jucător de prestigiu

În vârstă de 40 de ani, Marius Tincu este unul dintre cei mai valoroși jucători români de rugby, evoluând pe post de taloneur și adunând 53 de selecții sub culorile Stejarilor în perioada 2002 - 2012, inclusiv la două Cupe Mondiale (2007, 2011), a marcat 14 eseuri și a fost căpitan al echipei naționale.


Marius Tincu
Marius Tincu a câștigat campionatul Franței în 2009 cu Perpignan
Image source: 
Getty Images

El are un palmares de excepție și ca jucător la o echipă de club, câștigând campionatul Franței cu USA Perpignan în 2009. La momentul desemnării în postul actual, Marius Tincu, care deține dublă cetățenie, română și franceză, activa ca antrenor al echipei Salanque Cote Radieuse din Federale 2 (liga a patra a Franței). 

Noul antrenor principal interimar va fi secondat de antrenorul căruia i-a fost secund, galezul Lynn Howells, din partea World Rugby (federația mondială), cel care a fost la cârma echipei naționale între 2012 și 2018 și care a demisionat în martie anul trecut din funcție. 

De liniile dinapoi se va ocupa sud-africanul Danie de Villiers care a deținut acest post și sub fostul antrenor principal, francezul Thomas Lievremont, al cărui contract a fost reziliat în decembrie 2018, după mai puțin de trei ani în funcție, timp în care România a învins Portugalia, dar a pierdut pe teren propriu meciurile cu Statele Unite și Uruguay.

Marius Tincu are foarte puțin timp la dispoziție pentru a pregăti meciurile din Rugby Europe International Championship care încep luna viitoare, prima partidă cu Georgia fiind programată pe 9 februarie la Cluj.