Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Începe Turneul celor Șase Națiuni înainte de Cupa Mondială

capitani_six_nations.jpg

Căpitanii celor echipelor participante la Turneul celor Șase Națiuni
Turneul celor Șase Națiuni constituie un test foarte bun pentru Cupa Mondială
Image source: 
Inpho

Vineri 1 februarie debutează noua ediție a Turneului celor Șase Națiuni la rugby, care anul acesa capătă o importanță sporită, dat fiind că în toamnă are loc Cupa Mondială în Japonia. În primul meci la Paris se întâlnesc Franța și Țara Galilor. 

Pe Stade de France de la 22:00 ora României începe a 20-a ediție cu șase echipe a celui mai prestigios turneu de rugby din emisfera nordică, în care Franța, căzută pe locul 9 în clasamentul World Rugby după un an catastrofal, joacă cu Țara Galilor urcată pe poziția a treia a aceluiași clasament, după nouă victorii consecutive în meciuri test.

Jucătorii lui Jacques Brunel vor încerca să arate că perioada de nouă ani de când Franța a câștigat ultima oară Turneul s-a încheiat, dar antrenorul neo-zeelandez Warren Gatland, care își încheie după Cupa Mondială o perioadă extrem de fastă de 12 ani în fruntea Țării Galilor, are la dispoziție un lot extrem de talentat, cu șanse de a câștiga cele Șase Națiuni.

Sâmbătă, de la ora 16:15 pe stadionul Murrayfield din Edinburgh, Scoția (locul 7 în clasamentul World Rugby) joacă împotriva Italiei (locul 15), în mai multe dintre edițiile trecute un derby al codașelor, în care gazdele sunt favorite clare. 

În sfârșit, tot sâmbătă de la 18:45 pe Aviva Stadium din Dublin se întâlnesc Irlanda (locul 2 în clasamentul World Rugby și câștigătoare cu Mare Șlem a Turneului celor Șase Națiuni 2018) și Anglia (locul 4 în ierarhia mondială).

Comentatorii califică meciul drept derby-ul acestei ediții, instalând Irlanda, echipa anului 2018, ca favorită, dar Anglia, deși privată de aportul câtorva jucători importanți accidentați va dori să se revanșeze pentru neașteptatul loc cinci din Turneul de anul trecut. 

Nou format mondial

Turneul celor Șase Națiuni este cu atât mai important anul acesta cu cât pe data de 20 septembrie se dă startul în Japonia la cea de-a noua ediție a Cupei Mondiale, unde Irlanda e dată a doua favorită după Noua Zeelandă, dar și Țara Galilor, Anglia sau chiar Franța nu sunt lipsite de șanse.

Stadionul Twickenham
Stadionul Twickenham din Londra pe care joacă Anglia are o capacitate de 82000 de spectatori

Este posibil ca acest turneu, care deține recordul mediei de spectatori cu 72000 în ediția 2015 înaintea campionatului NFL de fotbal american și a Cupei Mondiale la fotbal, să fie ultimul care se desfășoară după acest sistem. 

Potrivit cotidianului londonez The Times, World Rugby preconizează un turneu mondial cu șase echipe în emisfera nordică și șase în emisfera sudică, unde alături de Noua Zeelandă, Africa de Sud, Australia și Argentina vor juca și Fiji și Japonia, care să desemneze un învingător intercontinental și să înlocuiască actualul sistem de meciuri test din vară și toamnă.

Atât în Turneul celor Șase Națiuni cât și în Campionatul emisferei sudice ar fi preconizată pentru prima oară promovarea și retrogradarea, ceea ce ar putea reprezenta un mare pas înainte pentru echipe din eșalonul 2 ca Georgia, România, Germania sau Rusia. 

Asvultați relatarea editorului rubricii Știri din rugby, Petru CLEJ