Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Țara Galilor învinge Franța după o revenire spectaculoasă

george_north.jpg

George North (14) și Yoann Huget
George North (14) interceptează o pasă destinată lui Yoann Huget și marchează eseul victoriei în minutul 72
Image source: 
Getty Images

Țara Galilor a câștigat meciul de debut al Turneului celor Șaae Națiuni la rugby, învingând Franța la Paris cu 24 - 19, după ce francezii conduceau la pauză cu 16 - 0. Anglia a învins Irlanda în deplasare co 32 - 20, în timp ce Scoția a câștigat meciul cu Italia cu 33 - 20.

Disputat pe o ploaie torențială și în fața unui Stade de France doar pe trei sferturi plin (60000 de spectatori), meciul a avut o desfășurare neașteptată.

Francezii au început meciul cu o înaintare cu greutate record (962 de kilograme pentru cei opt jucători), dar neașteptat de mobilă și, profitând de câteva erori de mânuire a balonului de către galezi au marcat două eseuri, primul prin numărul 8, Louis Picamoles, care și-a croit drum prin apărarea galeză, iar al doilea prin aripa Yoann Huget care a finalizat la colț după o pasă cu palma de la flankerul Arthur Iturria.

Mijlocașul la deschidere Camille Lopez a adăugat o penalitate și un drop-goal și francezii conduceau la pauză cu 16 - 0, un scor neașteptat înaintea meciului, dat fiind că XV-le Cocoșului Galic este într-o prelungită criză de formă, pierzând opt din cele 11 meciuri test disputate în 2018.

Pauza a adus o schimbare radicală, nu atât din partea galezilor, care cu excepția unei apărări mai agresive nu s-au dovedit prea periculoși, cât din partea francezilor înșiși, care au evoluat cu trac și rezultatul a fost unul dezastruos.

Pe un avantaj pentru galezi, balonul a fost șutat înspre terenul de țintă, Huget se pregătea să-l culce, dar în mod neașteptat l-a scăpat și aripa George North a țâșnit și l-a culcat în eseu, transformat de mijlocașul la deschidere Gareth Anscombe.

16 - 7 s-a transformat în curând în 16 - 14, când linia a II-a Paul Willemse a ratat un placaj asupra celeilalte aripi, Josh Adams, care a găsit o breșă în apărarea franceză și a pasat mijlocașului la grămadă Thomos Williams venit la susținere și acesta a marcat al doilea eseu transformat de Anscombe.

A urmat inevitabilul: galezii a preluat conducerea prin lovitura de pedeapsă transformată de Dan Biggar, înlocuitorul lui Anscombe, francezii au reușit să revină în avantaj după o nouă lovitură de pedeapsă a lui Lopez, dar în minutul 72 la scorul de 19 - 17 pentru ei au trecut print-un moment de nebunie tactică colectivă.

O serie de pase riscante au dirijat balonul rapid dinspre dreapta spre stânga în direcția de atac franceză, intrat în posesia lui Sebastian Vahaamahina aflat la 40 de metri linia de but adversă, acest uriaș linia a II-a a aruncat o pasă plutită de 20 de metri înspre aripa Huget, care nu a putut decât să privească cu groază cum North interceptează balonul și își încheie cursa de 50 de metri în eseu, transformat de Biggar.

Utimele opt minute au fost expresia neputinței franceze de a depăși apărarea bine organizată a galezilor. Scor final Franța 19 Țara Galilor 24.

A fost a zecea victorie consecutivă a galezilor în meciuri test, cea mai mare răsturnare de scor din istoria turneului, în timp ce francezii continuă pasa neagră care durează practic din 2011 când au pierdut la limită, 7 - 8, finala Cupei Mondiale în fața Noii Zeelande. 

Anglia câștigă derby-ul

Pe Aviva Stadium din Dublin Anglia a întrerupt un șir de 12 victorii consecutive pe teren propriu ale Irlandei, echipa anului 2018, după un meci de o intensitate uimitoare și un nivel tehnic extrem de ridicat.


Henry Slade
Centrul Henry Slade a marcat două eseuri pentru Anglia
Image source: 
Getty Images

Englezii au debutat fulgerător cu un eseu în al doilea minut de joc, eseu marcat de aripa stângă Johnny May și transformat de mijlocașul la deschidere și căpitanul Owen Farrell. 

Irlandezii au replicat prin mijlocașul la deschidere Jonny Sexton care a transformat o penalitate, apoi au marcat un eseu pe înaintare prin pilierul Cian Healy, transformat de Sexton, preluând conducerea cu 10 - 7. 

Avea să fie ultima oară în acest meci când câștigătorii Marelui Șlem din ediția trecută a turneuluise aflau în avantaj pe tabela de scor. 

Apoi, la un atac pe partea dreaptă al englezilor fundașul Eliott Daly a șutat de urmărire, a profitat de o bâlbă a apărtătorilor irlandezi și tot el a culcat balonul în terenul de țintă, eseu transformat de Farrell, care  a mai transformat apoi și o penalitate dând avantaj la pauză XV-lui trandafirului cu 17 - 10.

După pauză irlandezii au redus scorul printr-o penalitate a lui Sexton, dar de aici încolo Anglia a contrat toate atacurile verzilor și a marcat încă două eseuri prin centrul Henry Slade, unul dintre ele transormat de Farrell, care a mai adăugat și o penalitate.

Irlandezii au marcat în final un eseu de consolare prin mijlocașul la grămadă John Cooney transformat de Sexton, dar Anglia câștigă pe merit cu 32 - 20, cu punct bonus, prima victorie la Dublin împotriva Irlandei din 2013, echipa lui Eddie Jones anunțându-și revenirea în formă după un an 2018 nu tocmai de succes.

Kinghorn - hat-trick

În al treilea meci al primei runde Scoția a învins în mod previzibil Italia cu 33 - 20, după o evoluție magnifică a liniilor dinapoi, care au marcat toate cele cinci eseuri ale lor. 

Blair Kinghorn
Blair Kinghorn jubilează după marcarea celui de-ai treilea eseu

Omul meciului a fost aripa Blair Kinghorn care a marcat trei eseuri, dar la fel de strălucitor a fost fundașul Stuart Hogg, ale cărui contra-atacuri au fost de-a dreptul devastatoare.

Cu 10 minute îainte de final, scoțienii conduceau cu 33 - 3 și au rămas în 14 după u  cartonaș galben pentru anti-joc repetat, iar italienii au profitat marcând trei eseuri până la sfârșitul meciul, aducând scorul la o diferență mai respectabilă: 33 - 20, deși această este a 18-a înfrângere consecutivă a Azzurilor în Turneul celor Șase Națiuni.

După prima rundă în clasament conduc Scoția și Anglia, cu câte 5 puncte, urmate de Țara Galilor cu 4 puncte, Franța 1 punct, Irlanda și Italia zero puncte.

Runda următoare se desfășoară după următorul program:

9 februarie: 16:15 Scoția - Irlanda; 18:45 Țara Galilor - Italia

10 februarie: 17:00 Anglia - Franța